Andalusië herbergde in 2022 iets meer dan de helft van de bijna 26.000 hectare biologische citrusteelt in Spanje, zo blijkt uit officiële cijfers. Voor sinaasappel is dat zelfs meer dan driekwart.

Ook dit seizoen zijn de weersomstandigheden een bepalende factor geweest in de citrusoogst, stelt Juan Salamanca Ocaña van Biovalle. In de maand februari van vorig jaar begon het mis te gaan in veel boomgaarden in de Guadalquivir-vallei.

"Omdat het in februari vorig jaar allesbehalve koud was, ontsproten de bomen vroeg. Maar aan het einde van de maand sloeg vorst toe en bevroren de eerste knoppen. En omdat het ook nog eens droog was, hebben we dit seizoen uiteindelijk 45-50% minder oogst. In de biologische teelt leven we ook altijd een beetje op de limiet qua voedingsstoffen, dus het was behoorlijk moeilijk om de oogst te redden."

"Omdat we ons bij Biovalle op kwaliteit en de juiste rijpheid van het fruit concentreren, hebben we ons verkoopschema moeten aanpassen om een enigszins continue service te kunnen bieden van de rassen die we telen. Waren we op de gebruikelijke datum van start gegaan, dan zouden we eerder klaar zijn geweest met de Navelina's en zouden we ook vroeger zijn begonnen met de Salustiana's, waarvan het seizoen pas nu op gang komt."

"Echter, hadden we meer fruit gehad, was het zeker ook allemaal verkocht. De vraag is immers hetzelfde als andere jaren. Als familiebedrijf hebben we ons fruit al altijd direct aan de klanten verkocht, met wie we een relatie opbouwen gebaseerd op vertrouwen. We betrekken geen sinaasappelen uit Egypte of Marokko, onder meer omdat we niet geïnteresseerd zijn in groei zonder stevige fundamenten. Dit jaar hebben we onze bestaande klanten in Spanje, België en Frankrijk, met wie we al vele jaren samenwerken, voorrang gegeven. We hebben onze klantenkring of volumes niet uitgebreid."

"Een verkoopmodel gebaseerd op volumes en prijzen is niet ons ding. We hebben een bepaalde filosofie en net als wij zoeken ook onze klanten kwaliteit en een reeks waarden in ons product. Onze Belgische klanten, naar wie we twee keer per week biologische sinaasappelen zenden via de coöperatie Tierra y Libertad, brengen we bijvoorbeeld af en toe een bezoekje in hun winkels en ook zij zijn goed bekend met onze percelen hier in Córdoba. We organiseren verder ook proeverijen voor onze klanten, wat er allemaal toe bijdraagt dat we een sterke band hebben. Dit is ons model en daar zijn we heel blij mee", stelt Juan.

Ondanks een tegenvallende Navelina-opbrengst, begint Biovalle deze dagen met de oogst van de biologische Salustiana's. "Gelukkig is ons Salustiana-areaal groter. We zullen het seizoen iets langer kunnen rekken dan met de Navelina's en onze klanten de gebruikelijke aandacht en service kunnen bieden."

Voor meer informatie:
Naranjas Ecológicas BioValle
Gran vía Aulio Cornelio 3
14700 Palma del Río (Córdoba) – Spanje
Tel: +34 639 864 534
naranjas@biovalle.es
https://biovalle.es