Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumenten- en producentenvertrouwen minder negatief

Consumenten waren in januari minder negatief dan een maand eerder. Hun vertrouwen lag echter nog ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in januari ook minder negatief dan in december. Het producentenvertrouwen lag ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Consumptie huishoudens groeit, export en investeringen krimpen
In november 2023 hebben huishoudens 0,3 procent meer goederen en diensten aangeschaft dan in november 2022 (voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd). De consumptie van diensten was groter dan een jaar eerder, terwijl de consumptie van goederen nagenoeg gelijk bleef.

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in november 4,5 procent kleiner dan in november 2022. Vooral de uitvoer van voedings-en genotmiddelen en chemische producten is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

In november 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er minder is geïnvesteerd in gebouwen en infrastructuur.

Meer faillissementen in december
In december zijn (voor zittingsdagen gecorrigeerd) 91 meer bedrijven failliet verklaard dan in november. Dat is een stijging van 30 procent. De trend van het aantal faillissementen is meer dan een jaar stijgend.

Minder vacatures, minder werklozen, meer gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in het derde kwartaal van 2023 in totaal ruim 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,4 procent meer dan een kwartaal eerder.

Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal waren er minder vacatures dan in het kwartaal ervoor. Eind september stonden er 416 duizend vacatures open, 12 duizend minder dan aan het einde van het tweede kwartaal.

In december was 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het aantal werklozen nam in de laatste drie maanden van het jaar af met gemiddeld 3 duizend per maand, tot 361 duizend personen in december.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het derde kwartaal 2023 met 0,5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bbp daalde met 0,3 procent in derde kwartaal 2023
Volgens de tweede berekening van het CBS daalde het volume van het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2023 met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal met krimp. De krimp in het derde kwartaal is vooral toe te schrijven aan een daling van de investeringen in vaste activa, een daling van de voorraadmutatie en een daling van de consumptie door huishoudens.

Bron: CBS

Publicatiedatum: