Ondanks vaak slecht weer de afgelopen maanden ziet het citrus op Sicilië er heel goed uit. "De kwaliteit is uitstekend en de bomen hangen vol zoals we al enige jaren niet meer hebben gezien", zegt Monica Solarino, die samen met haar broer Giuseppe eigenaar is van Bioagricola F.lli Solarino, een biologische teler van sinaasappelen, grapefruit en citroenen in het zuidoosten van het eiland, van Noto tot Ispica.

Giuseppe en Monica Solarino

"De maatsortering van de sinaasappelen is prima, althans bij ons", vertelt Solarino. "Onze streek is ideaal voor de teelt van sinaasappelen, gezien de nabijheid van de zee. We telen vooral New Hall sinaasappelen, een ras met zeer veel vitamine C en een laag limoninegehalte, uitstekend dus voor consumenten die op zoek gaan naar gezonde producten. We telen ook Cara Cara bloedsinaasappelen, die zeer rijk zijn aan lycopeen, en het roze Star Ruby grapefruit, dat het zeer goed doet op de exportmarkt."

Sinaasappelen met het "Vincenzo Guarantees!" label

"We geven de kwaliteit van ons fruit ook een gezicht door in de afzet elke fruitsoort met de naam van een lid van onze familie te associëren. De sinaasappelen krijgen de naam van mijn oudste dochter, Emma. We willen daarmee aangeven dat we evenveel zorgdragen voor ons fruit als voor ons gezin. In die zin garanderen we dat de schil kan worden gegeten, want ons fruit wordt niet behandeld, noch vóór noch na de oogst. En om dat gezondheidsaspect in de verf te zetten, kleeft op het fruit een sticker met het gezicht van mijn neefje Vincenzo, de zoon van Giuseppe. Het roze grapefruit heet Giacy, de koosnaam van mijn zoon Giacinto, en de citroenen zijn genoemd naar mijn vader en worden afgezet onder het merk "I Limoni del Cavaliere don Vincenzo"."

Duurzame, van houtpulp gemaakte verpakking voor vier sinaasappelen

"Het thema duurzaamheid komt ook terug in de verpakking", benadrukt Monica. "Onlangs hebben we een nieuwe verpakking voor vier sinaasappelen geïntroduceerd, gemaakt van natuurlijke materialen en met de opdruk in waterverf, om te voorkomen dat de inkt in contact komt met het product. De verpakkingen zijn FSC-gelabeld, wat betekent dat ze gecertificeerd zijn voor producten gemaakt van hout of papier uit verantwoorde bronnen."

"Al onze verpakkingen zijn plasticvrij, maar duurzaamheid betekent ook respect voor waterbronnen", verduidelijkt Solarino. "We maken gebruik van efficiënte irrigatiesystemen en de bewatering vindt plaats op basis van informatie die we krijgen van drones die we periodiek over de boomgaarden laten vliegen. Die geven niet alleen belangrijke informatie over de waterbehoefte van de planten, maar ook over eventuele opkomende ziekten. Daarnaast voeden fotovoltaïsche panelen de waterpompen. Al deze maatregelen dragen bij aan het verminderen van onze CO2-voetafdruk."


Vincenzo en Giuseppe Solarino op de recente Biobeurs in Nederland

"De biodiversiteit kan toenemen met eenvoudige, maar belangrijke maatregelen", legt Monica Solarino verder uit. "Bijvoorbeeld door stroken rond onze citrusboomgaarden onbebouwd te laten. De natuur kan er zich vrij ontwikkelen met inheemse fauna en flora. Deze storytelling is belangrijk voor onze buitenlandse klanten. Het geeft een idee van onze inzet voor duurzaamheid en voor de gezondheid van onze producten, ter bescherming van het milieu en de consument."

Afzet
"Op dit moment is de concurrentie vooral voelbaar in landen als België, Frankrijk en Nederland. Het Spaanse citrus is er ongeveer 35% goedkoper. Helaas weegt vrijwel overal de handelslogica zwaarder door dan andere factoren. Hoe dan ook, we blijven volop inzetten op zorgvuldig teeltbeheer om gezonde producten op de markt te kunnen brengen. En we blijven deze waarden ook op beurzen communiceren, zoals op de recent gehouden Biobeurs in Nederland en de komende Fruit Logistica en vervolgens Biofach, waar we zelfs met twee stands zullen staan."

Voor meer informatie:
Monica Solarino
Bioagricola F.lli Solarino
Rosolini (SR) – Italië
info@bioagricolasolarino.com
www.bioagricolasolarino.com