Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elite Fresh Trade gaat van start

"Veel Belgisch product blijft binnen Europese grenzen of gaat via Nederland de wereld over"

Tholen - Sinds begin dit jaar is Elite Fresh Trade van start gegaan. Met het nieuw opgerichte bedrijf wil zaakvoerder Tuncer Akarca zich specialiseren in de export van kwalitatief hoogwaardige Belgische producten door middel van lucht- en zeevracht. "De kwaliteit van Belgische groenten en fruit is wereldwijd bekend, maar vaak schort het nog aan de kennis over de mogelijkheden hiermee. Wij streven ernaar de diversiteit van het Belgische product wereldwijd te verspreiden door middel van sterke klantrelaties", zo vertelt de zaakvoerder, die daarnaast ook dichterbij actief is met Elite Foods.

Voor het bedrijf krijgt biologisch een groot aandeel hierin, waarin België een goede naam wereldwijd heeft. "Hassna, onze bio-divisieleider, brengt expertise in kwalitatieve biologische groenten en fruit. Met focus op duurzame landbouw wil ze lokale gemeenschappen versterken en ondersteunt ze zo ook kleinschalige telers. Haar inzet voor versheid en gezonde voeding weerspiegelt onze missie om een gezonde levensstijl te bevorderen. Hassna's bio-verhaal is een roeping voor ecologisch verantwoorde praktijken, waarmee ze de voedingssector wil verrijken."

Ondanks dat beide bedrijven onder een dak opereren in het Vlaamse Sint-Katelijne-Waver geldt Elite Fresh Trade als een volledig op zichzelf staande onderneming. Het bedrijf specialiseert zich hierbij dus in hoogwaardig Belgisch product. "Dat betekent overigens niet dat we niet kunnen profiteren van elkaars sterktes", vervolgt Sevde Akarca, die de export naar het Midden-Oosten en Noord-Amerika op zich neemt. "Veel Belgische groenten en fruit blijven echter binnen de Europese grenzen of gaat via Nederland de wereld over. Bij Elite Foods ontvingen we steeds vaker het verzoek om het hoogwaardige kwaliteitslabel, waar België om bekend staat, wereldwijd beschikbaar te maken. We staan als land naast wafels en chocolade bekend om prachtige versproducten."

"Producten zoals witloof, (specialty-)tomaten, aardappelen en peren. Producten waar de Belgische telers elke dag weer voor dag en dauw voor opstaan om te zorgen dat het in de schappen terecht kan komen. Als je het verhaal hoort van deze telers over de arbeid die erbij komt kijken om altijd de beste kwaliteit te leveren, is dat iets om trots op te zijn. Het is dan ook ons doel om deze kwaliteit in ere te houden, waardoor wij deze door middel van luchtvracht naar bestemmingen willen brengen waar ze anders niet zo snel met Belgische versproducten aan de slag gaan."

Kwaliteit boven kwantiteit
De producten koopt Elite Fresh Trade dan ook dagelijks in bij telers, handelaren of de veilingen om vervolgens ready-to-eat naar bijvoorbeeld bestemmingen als Toronto, Shanghai of Qatar te vliegen. "Daar komt uiteraard een prijskaartje bij kijken. Dat is nu eenmaal zo bij kwalitatief hoogwaardig product dat kraakvers ingekocht en snel geleverd wordt. We draaien dan ook niet enorme volumes, maar investeren in relaties waar we vaste lijnen mee op kunnen bouwen. Hierbij moet je niet denken aan grote ketens, maar speciaalzaken die willen investeren om met een kwalitatief product aan de slag te gaan."

"We hebben vaak gehoord: Witloof is een prachtig product, maar hoe kunnen we het precies gebruiken?" legt Glenn, mede-zaakvoerder, uit. "Het is onze taak om in gesprek te gaan met lokale handelaren over de veelzijdigheid van het product. Witloof kan niet alleen koud in salades worden gegeten, maar kan in bijna elk denkbaar gerecht worden verwerkt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld specialty-tomaten, die een prachtige aanvulling kunnen zijn op lokale delicatessen. Hoewel dit de nodige investering vergt, is het juist dit aspect dat ons onderscheidt. Een deel van onze producten wordt al wereldwijd geleverd en we streven naar een volgende stap: we willen samen met onze partners innovatieve concepten wereldwijd introduceren, waarbij we het kwalitatieve karakter niet alleen als leverancier, maar vooral als partner extra in de schijnwerpers willen zetten."

Meerwaarde
Het begin is nu dus sinds begin 2024 gezet, maar uiteindelijk ziet Elite Fresh Trade dat zij door middel van deze partnerships een plaats in de markt kunnen vergaren. "Dat begint bij ons personeel. We hebben nu een team waarmee we sinds een aantal weken van start zijn gegaan. Het team vult elkaar mooi aan en wil samen met de klant en leverancier kijken naar elkaars noden en belangen. Een klant moet weten met wie hij te maken heeft en dat hij er altijd vanuit kan gaan dat hij optimale kwaliteit geleverd krijgt. Dat stukje extra service verlengt zich ook naar 24/7 bereikbaar zijn en mee willen denken over de belangen van onze klanten. Zo verwachten we samen met onze relaties de markt te onderzoeken en te kijken hoe we de Belgische producten het beste bij de eindklant kunnen brengen. Dan kweek je meerwaarde voor hen, maar zij ook voor ons. Een win-win-klantrelatie, waarmee je naar de toekomst kunt kijken", besluit Tuncer.

Elite Fresh Trade staat ook, samen met Elite Foods, voor het eerst op de komende Fruit Logistica in Hal 27, C-67.

Voor meer informatie:
Tuncer Akarca
Elite Fresh Trade
Mechelsesteenweg 120, dock 540
2860, Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 15 63 37 46
sales@elitefreshtrade.com
www.elitefreshtrade.com