Aan het begin van het nieuwe jaar komt ook de Italiaanse citrusseizoen traditioneel op gang. Dit jaar is er een overvloedige citrusoogst beschikbaar, vertelt Nicoló Sparacino van het Berlijnse handelsbureau Biofruit Trading, dat zich voornamelijk bezighoudt met de afzet van biologisch fruit uit Sicilië. "Relatief gezien is er echter een groter aandeel aan kleine maten. De vraag op de Italiaanse binnenlandse markt is aanzienlijk gedaald, terwijl de interesse vooral in Duitsland en Frankrijk juist is gestegen."

"Dit wijst erop dat Italiaans citrus nog steeds een zeer hoge status heeft in vergelijking met Spaans en Noord-Afrikaans product. Daarom verwacht ik in de komende jaren geen problemen met de citrusexport", zegt Sparacino, die naast biologische sinaasappelen ook clementines en citroenen uit Siciliaanse biologische teelt verkoopt.


Het vlaggenschip van de Siciliaanse citrusteelt is nog steeds de sinaasappel Washington Navel, gevolgd door de Navelina.

Toch heeft de klimaatverandering een bijzondere impact op het zonovergoten eiland in het uiterste zuiden van Europa, gaat Sparacino verder. "Vanwege het weer kwam de citrusoogst dit jaar later op gang dan anders. Ondertussen richten Siciliaanse fruittelers zich steeds meer op nieuwe gewassen en exoten. Bij de bloedsinaasappelen heeft dit ertoe geleid dat we nu pas in januari goed gekleurd fruit kunnen aanbieden." Ook in het vorige seizoen waren er vergelijkbare problemen met bloedsinaasappelen.

Daar komt nog bij dat de algemeen moeilijke politieke situatie (zoals de oorlog in het Midden-Oosten en de situatie in de Rode Zee) de wereldwijde fruithandel negatief beïnvloedt. "Dit zal de trend naar producten uit lokale, nationale en Europese teelt alleen maar versterken. Persoonlijk ben ik ook van mening dat we ons moeten concentreren op het versterken van de Europese markt, om ook de productiviteit en logistiek hier te verhogen en te verbeteren", concludeert Sparacino.


Naast de import en distributie van biologisch fruit uit Sicilië, runt Sparacino onder de naam Terra Verde ook een speciaalzaak. Onlangs kon de tweede locatie met geïntegreerd Farm to Table-restaurant worden geopend.

Voor meer informatie:
Nicoló Sparacino
Biofruit Trading
Handjerystrasse 48
12161 Berlijn, Duitsland
Tel: +49 (0)30 49805194
export@biofruit-trading.com
www.biofruit-trading.com