Naast het Biofach Congres is het SustainableFutureLab een ander nieuw format dat zich richt op toekomstige onderwerpen in de biologische voedingssector.

De ecologische transformatie van het wereldwijde voedselsysteem, de huidige uitdagingen en de toekomst van de biologische sector zullen in 2024 allemaal aan bod komen tijdens de Biofach. Deze keer zullen deze onderwerpen echter niet alleen worden besproken op de beursvloer en tijdens het Biofach Congres, maar zullen ze ook aan bod komen in een nieuw format, het SustainableFutureLab.

Foto: Yool/Daniel Sax

Van 13-16 februari 2024 zullen belanghebbenden uit de hele waardeketen voor biologisch voedsel opnieuw samenkomen tijdens de Biofach in Neurenberg om de ecologisch duurzame transformatie van het wereldwijde voedselsysteem vorm te geven. Het SustainableFutureLab zal nieuwe, open en interactieve ruimtes bieden om hen daarbij te helpen.

"Door middel van het SustainableFutureLab op Biofach 2024 willen we discussie en co-creatieve input faciliteren over de toekomst van de biologische sector en een ecologisch duurzame voedselrevolutie. Deze nieuwe reeks evenementen voegt nog een extra facet toe aan de interactie- en dialoogruimtes van Biofach. En we willen de gemeenschap uitnodigen om zelfs controversiële, ambivalente kwesties aan te pakken en oplossingen te ontwikkelen in workshops en andere interactieve formats", zegt Barbara Böck, Directeur Marketing voor Biofach en Vivaness bij NürnbergMesse. "We zijn blij dat we de evenementen voor de première van het SustainableFutureLab kunnen creëren met vier verschillende partners die één ding gemeen hebben, en dat is iets wat ons bij Biofach ook drijft: we geloven allemaal dat een duurzame toekomst werkelijkheid kan worden. En we willen dat de ecologische (voedsel)systeemtransformatie slaagt! In deze context wil Biofach een plek zijn waar alle ideeën, perspectieven, houdingen en oplossingen collectief worden besproken en waar het biologische systeem verder kan worden gebracht."

Krachtenbundeling met Good Food Collective
In 2024 bundelen de Good Food Collective en 's werelds toonaangevende beurs voor biologisch voedsel hun krachten voor de evenementenserie 'Future Perspectives' als onderdeel van het SustainableFutureLab. De eerste twee workshops in de serie, die bedoeld zijn voor een Duitstalig publiek, zullen kijken naar de toekomst van de biologische sector ('Future perspective: Organic sector, who are you?'), met name het retailsegment, en zullen ook ingaan op de vraag hoe de laatste twee crisisjaren de start-up cultuur hebben beïnvloed ('Future perspective: “Start-ups and pioneers: innovation engine for the organic sector?'). Het derde evenement richt zich vervolgens op de internationale omgeving. Onder de titel 'Organic Contemporary: Regenerative & Distributive?' zal de workshop zich buigen over de vraag in hoeverre het biologische systeem het pad effent voor de economie van de toekomst.

"We zijn erg blij dat Biofach ervoor heeft gekozen om samen te werken met Good Food Collective om het SustainableFutureLab te ontwerpen. Samen gaan we een platform bieden voor de toponderwerpen in de sector wereldwijd", zegt Julian Stock, mededirecteur van het in Berlijn gevestigde Good Food Collective (GFC). "Wij geloven dat de biologische sector de potentie heeft om een game-changer te worden in het voedselsysteem, maar dat het nog niet zijn volledige potentieel benut. Met haar frisse perspectieven en moderne benaderingen wil GFC helpen dit te veranderen."

Alle evenementen voor het SustainableFutureLab worden georganiseerd met partners en medegeorganiseerd door Biofach. De onderwerpen van het SustainableFutureLab omvatten best practices en crisismanagement in de biologische sector (IFOAM EU Business Talks, onder de titel 'Organic Insights 2024: shaping the future of sustainable business'), de toekomst van de biologische sector (Good Food Collective x Biofach), kwesties van intergenerationele dialoog (Next Generation), en de invloed van bedrijfscultuur op duurzame verandering (modem conclusa).

Het programma voor het SustainableFutureLab
Op drie beursdagen, van dinsdag tot en met donderdag (13-15 februari 2024), presenteert het SustainableFutureLab vier verschillende evenementen met in totaal zes sessies. Naast de drie interactieve Good Food Collective x Biofach workshops (14 en 15 februari) zijn dat: de IFOAM EU Business Talks onder de titel 'Organic Insights 2024: shaping the future of sustainable business' direct na de opening van de beurs op 13 februari, een sessie van Iniciato over het onderwerp "Next Gen" (14 februari) en de workshop 'They all have it in them! How corporate culture drives change', georganiseerd door modem conclusa (15 februari).

Het definitieve programma voor het SustainableFutureLab kan vanaf half januari 2024 worden gedownload van de Biofach website.