Het Biofach Congres zal zich richten op controversiële onderwerpen in de biologische sector. Naast de transformerende kracht van vrouwen binnen het voedselsysteem, omvatten deze zeer actuele onderwerpen zoals politieke randvoorwaarden, de toekomst van de biologische vakhandel en biologisch voedsel in gemeenschappelijke catering. Het Vivaness congresprogramma biedt boeiende inzichten in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en de industrie.

's Werelds grootste congres voor de biologische gemeenschap zal worden gehouden naast de gecombineerde Biofach en Vivaness vakbeurs van 13-16 februari 2024. Het Biofach congresprogramma weerspiegelt opnieuw de brandende kwesties die de biologische sector raken: Naast het hoofdthema 'Food for the Future: Women's Impact on Sustainable Food Systems', zal het congres ook de schijnwerpers richten op zeer actuele kwesties zoals beleidskaders, de toekomst van het biologische retailsegment en het gebruik van biologisch voedsel in de out-of-home cateringsector. Het Vivaness congresprogramma zal ook interessante inzichten bieden in actuele onderzoeksresultaten en ontwikkelingen in de sector.

In 2024 biedt het Biofach Congres bezoekers volop ruimte voor inspirerende kennisuitwisseling en spannende discussies in niet minder dan acht fora. Het congresthema van dit jaar is breed verspreid over alle forums en verkent de transformatieve kracht van vrouwen voor een duurzamere toekomst voor het voedselsysteem wereldwijd. Een hoogtepunt is de sessie 'Women in sustainable food systems - how can agroecology contribute to gender equality?'. De lezing, die deel uitmaakt van het Biofach Forum, gaat in op de vraag hoe agro-ecologie kan bijdragen aan een voedselsysteem waarin alle belanghebbenden echt gelijk zijn. Daarnaast biedt de sessie 'Gender Respect Gap in Scientific Communication' in het Science Forum inzicht in de onderzoeksomgeving. Als onderdeel van een gemodereerde discussie delen gerenommeerde vrouwelijke wetenschappers die in Duitsland onderzoek doen naar de ecologische transformatie van de landbouw en het voedselsysteem hun ervaringen over de beperkingen waarmee vrouwen te maken hebben in de wetenschappelijke arena en bespreken ze wat er in de toekomst moet veranderen.

Twee fora voor gemeenschappelijke en out-of-home catering
Biofach erkent het potentieel van de overheidsstrategie om meer biologisch voedsel te integreren in out-of-home catering en zal dit jaar uitgebreider dan ooit aandacht besteden aan deze steeds belangrijker wordende markt. Met het nieuwe HoReCa - GV & Gastro forum in Hal 3A presenteert de beurs een doelgroepspecifiek congresprogramma, dat een ruimte creëert voor kennis- en informatieoverdracht en discussies tussen aanbieders en gebruikers. Het programma richt zich op marktontwikkelingen in Duitsland en de rest van Europa, de nieuwe Duitse verordening voor biologische buitenshuis catering (Bio-AHVV), de nutritionele transformatie van de keuken en regionale ketens met toegevoegde waarde.

Het Stadtlandbio-forum zal ook aandacht besteden aan de belangrijke kwestie van biologisch voedsel in het gemeenschappelijke cateringsegment. Stadtlandbio is dit jaar voor het eerst als forum geïntegreerd in het Biofach-congres en biedt workshops en presentaties aan haar al lang bestaande doelgroep van gemeenschapsinstellingen. Tijdens het forum worden manieren onderzocht waarop steden en gemeenten biologische eetgelegenheden die van hoge kwaliteit en toch kosteneffectief zijn, kunnen promoten in buurtrestaurants en tegelijkertijd regionale producenten kunnen ondersteunen. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de status van de wetgeving voor openbare aanbestedingen en strategieën om klanten enthousiaster te maken voor biologische voedselkeuzes.

Voor meer informatie: www.biofach.de