Afgelopen dinsdag 16 januari stond Feanplaza (Abe Lenstra stadion) in Heerenveen in het teken van een grote Friese (streek)productenbeurs. De organisatie van deze beurs was in handen van de Friese Ambassade, een nieuwe groothandel in lokale ambachtelijke producten.

De eigenaren Lucas de Haan (Bruinsma worstmakerij) en Tjalke Stoelwinder (Greydanus aardappelgroothandel) zijn geen onbekenden in de retailwereld. Ze weten dan ook dat de vraag naar lokaal voedsel steeds groter wordt. De consument vindt het belangrijk om te weten waar het eten vandaan komt. En de ondernemer wil de lokale economie graag steunen, maar hebben niet de tijd om zelf op zoek te gaan naar deze lokale producten. De Friese Ambassade wil dan ook de lokale producten populairder, beter zichtbaar en beschikbaar maken voor zowel ondernemer als producent.

Biologische zilte aardappelen uit het waddengebied.

"De ondernemers konden op de beurs kennismaken met de producenten en hun vele ambachtelijke (biologische) (verse) producten, zien en natuurlijk proeven. De beurs werd goed bezocht en iedere bezoekers was gericht naar de beurs gekomen voor deze producten. De beurs was een win-winsituatie voor zowel producent als ondernemer. Als we de handen ineenslaan dan kunnen we met ons allen deze heerlijke lokale producten weer op de kaart zetten door ze verkrijgbaar te maken voor iedereen. En zo ons mooie cultureel erfgoed, ons traditionele voedsel, veiligstellen voor de toekomst", aldus de Friese Ambassade.

Nog wat bio-producten: cranberrysap, kaas, eieren.

Bron: Friese Ambassade