Tholen - Rijk Zwaan presenteert op de Biobeurs diverse nieuwe rassen, waarbij de nadruk op resistentie ligt. "We hebben het ToBRFV-resistente tomatenras Prospano RZ. Deze staat natuurlijk pas in het voorjaar bij de telers in de kas, maar we wilden het graag laten zien. Dus zijn er wat tomaten uit de belichte teelt onderweg", vertelt Heleen Bos.

Prospano RZ.

Ook is er een nieuwe lange komkommer, Bonsagan RZ. "Deze komkommer heeft een meeldauw- en bontvirusresistentie. Dus een hoge resistentie voor beide ziektes. Dit is natuurlijk zeer gewild in de biologische teelt, dus die komt dit seizoen bij veel telers te staan. We willen tijdens de Biobeurs vooral de resistenties benadrukken. Wij denken dat het voor een bio-teler enorm belangrijk is om deze resistenties te hebben. Dus dat promoten we heel graag. Plantenziektes leveren telers wereldwijd forse productieverliezen én zorgen op. Daarom bieden wij het Defense-label. Het omvat verschillende lijnen met rassen die belangrijke resistenties hebben tegen ernstige plantenziektes in de teelt van onder meer komkommers, meloenen, courgettes, paprika’s en pepers."

Bij Rijk Zwaan op de stand in 2023: Heleen Bos, Koen T'syen en Maarten van Geest.

Vorig jaar presenteerde Rijk Zwaan de tomaat Tafury RZ op de beurs. Toen hebben een drietal telers in Nederland zaden hiervan gevraagd en is hij op heel kleine schaal geteeld. "Echt voor boerderijwinkels en dergelijke. Dit is goed bevallen, want de teelt wordt weer herhaald. Op deze manier hopen we dat deze zeer lekkere saladetomaat ook in Nederland meer en meer voet aan de grond gaat krijgen."

De Tafury RZ.

Andere highlights
Andere highlights in de stand bij Rijk Zwaan zijn witlofras Tobix RZ, knolselderij Merga RZ en het rode bietenras Monty. "Verder hopen we natuurlijk weer op leuke gesprekken en ontmoetingen en kijken we erg uit naar de beurs."

Rijk Zwaan is tijdens de Biobeurs te vinden op stand 350.

Voor meer informatie:
Heleen Bos
Rijk Zwaan
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 ZG De Lier
0174 532299
06 10171809
h.bos@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.com