Ondanks alle moeilijkheden en kostenstijgingen in de paddenstoelenteelt kijkt Ramazan Gülnar van Paris Direkt, een Duitse groothandel in paddenstoelen, terug op een succesvol 2023. Niet alleen werd een omzetgroei van 27% gerealiseerd, maar ook het assortiment werd verder uitgebreid. "We kunnen nu ongeveer 50 gedroogde producten, waaronder ook truffelproducten, leveren. Daarnaast leveren we ook de bijbehorende displays, of het nu van karton is of stevig hout." Paris Direkt beschikt over een bio-certificaat.

Sinds ruim een jaar werkt het bedrijf uit het Duitse Münster succesvol samen met Edeka Food Service. Gülnar: "Naast onze gedroogde paddenstoelen zijn we nu ook in staat om dit afzetkanaal te bedienen met verse paddenstoelen. Tussen Mannheim en Hamburg leveren we zelf, voor de levering aan de rest van de regio's zijn we strategische partnerschappen aangegaan met twee grote distributeurs."


Een greep uit het uitgebreide assortiment van Paris Direkt

Stijgende vraag naar paddenstoelen
Zelfs in tijden van inflatie zijn gecultiveerde paddenstoelen nog steeds in trek, zegt Gülnar. "Qua prijs-kwaliteitsverhouding scoren de gecultiveerde paddenstoelen zeer goed. Vooral deze paddenstoelen, zowel vers als gedroogd, hebben zich sterk gepositioneerd als uitstekende vleesvervangers. Daarom zien we een groeiende vraag naar onze producten. Alleen bij exotische soorten, zoals Royal Chestnut, is er een lichte daling, die echter niet alleen te wijten is aan verminderde vraag, maar ook aan logistieke uitdagingen."


Cantharellen uit Estland in houten mand en in de kist

Maar de groei is volgens Gülnar niet alleen bij de geteelde paddenstoelen te zien. Ook bij de wilde paddenstoelen kijkt men terug op een sterk verkoopjaar. Vanwege hittegerelateerde tekorten in de Balkan vertrouwt men nu meer op Noord-Europa voor de inkoop van cantharellen. "In Estland, een relatief nieuw land van herkomst, waren er van juli tot eind oktober hoge volumes en de cantharellen daar zijn in Duitsland zeer goed ontvangen. Interessant genoeg konden we dit jaar ook volop profiteren in Litouwen en de Balkanlanden. Al met al was het het beste cantharellenseizoen dat ik in jaren heb meegemaakt."

Eekhoorntjesbrood liet echter een ander beeld zien, gaat Gülnar verder. "In Bulgarije, waar we al jaren een eigen verpakkingsbedrijf hebben, was het een zeer moeilijk seizoen. Maar je moet erbij zeggen dat we veel volumes uit Polen konden halen."


Gedroogde paddenstoelproducten van Paris Direkt

Uitbreiding van het hoofdkantoor
Een uitbreiding van de hoofdvestiging in Münster-Roxel was al enkele jaren in de planning. "We hebben zelfs overwogen om te verhuizen, maar hebben nu een hal kunnen huren vlakbij ons hoofdkantoor. We willen echter eerst afwachten hoe Paris Direkt zich verder ontwikkelt. Daarom wordt 2024 voor ons een interessant overbruggingsjaar. Gezien de kostenstijgingen en personeelsproblemen in de paddenstoelensector staat ons waarschijnlijk weer een uitdagend jaar te wachten. Maar tot nu toe hebben we alles kunnen overwinnen en ik ben ervan overtuigd dat dit ook dit jaar het geval zal zijn", besluit Gülnar.

Voor meer informatie:
Ramazan Gülnar
Paris Direkt GmbH
Lise-Meitner Straße 7b
48161 Münster, Duitsland
Tel: +49 (0)2534 977540
info@paris-direkt.net
www.paris-direkt.net