Op het midden van het Streekplein op de Biobeurs (17 en 18 januari in Den Bosch) bereiden chef Linde van de Graaf namens EcoStoof en Barbara Geertsema van de Goede Vissers diverse proefhapjes met ingrediënten van de biologische boeren op het Streekplein. Zij geven hierbij een demonstratie van de duurzame en culinaire werking van de EcoStoof waarmee 30% energie bespaard kan worden. Het Streekplein is dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere en lekkere biologische producten, en de duurzame bereiding daarvan.30% energie besparen
30 procent gas of elektriciteit besparen is mogelijk door de eeuwenoude techniek van isolatie- koken toe te passen. Als je de ingrediënten kort opkookt en daarna de warmte isoleert gaart het eten vanzelf, zonder nog energie toe te hoeven voegen. Ingenieurs Iris van de Graaf en Caro Niestijl grijpen terug op deze oude kooktechniek en ontwikkelden met de EcoStoof een moderne variant om pannen handzaam te isoleren en zo een hoop gas te besparen.

Oeroude methode om eten langzaam te garen
Honderd jaar geleden was het heel normaal om een grote pan eten (stoofvlees, maar ook aardappelen, rijst of groenten) even op te warmen op het fornuis en vervolgens in een grote kist te plaatsen met isolatiemateriaal. Hooi, een dikke stapel kranten, dekens of wat men maar bij de hand had. Deze methode zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft en het eten vanzelf langzaam kan garen. Vanaf het moment dat Nederland aan het gas ging, was er energie in overvloed. Het isolatie- koken met bijvoorbeeld de hooikist raakte daarmee in ongebruik.

"Mijn oma maakte altijd dikke rijstepap en zette die de hele middag onder haar deken", aldus cabaretier Richard Groenendijk.
Met de Ecostoof is deze oeroude methode weer nieuw leven ingeblazen.

EcoStoof op het Streekplein in 2023. Foto: Dick Boschloo.

Streekplein
Het Streekplein is een gezellige boerenmarkt met eigen producten van biologische boeren en tuinders. Het Streekplein vindt dit jaar weer plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Op deze locatie komen ook nieuwe lokale producenten uit Noord-Brabant. Zo brengen De Duinboeren een gevarieerd assortiment biologische producten mee naar het Streekplein, van geitenkaas tot vruchtensap. De Dobbelhoeve demonstreert het 'mijn melk' concept van zelfgeproduceerde dagverse zuivel voor het supermarktkanaal en De Bonte Weide uit Stolwijk presenteert biologische geitenkefir en verschillende soorten rauwmelkse geitenkaas. Ook verwelkomt het Streekplein een nieuwe producent: Lekker Lupine neemt biologische lupine bonen van Nederlandse bodem mee. EcoStoof werkt samen met Lekker Lupine en heeft diverse recepten met lupinen in haar nieuwe kookboek Vegan uit de EcoStoof ontwikkeld.

Voor meer informatie: iris@ecostoof.nl en www.ecostoof.nl