Vanuit heel Europa zijn er donderdag demonstranten komen naar Brussel om te protesteren tegen het wetsvoorstel om de regelgeving voor NGT's te versoepelen. De biologische sector, die vrij wil blijven van deze gentechnologieën, maakt zich hierover grote zorgen, zo meldt Odin.

"Binnenkort wordt er in Brussel gestemd over het huidige wetsvoorstel met betrekking tot deregulering van New Genomic Techniques. Als er gestemd wordt voor versoepeling van de regelgeving, heeft dit grote onomkeerbare gevolgen voor de biologische landbouw. Wanneer het wetsvoorstel zal worden aangenomen zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn om vrij te blijven van NGT’s. Producten die met behulp van gentechnologie zijn geproduceerd hoeven bij aanname van de wet niet meer gelabeld of geëtiketteerd te worden. Hierdoor heeft de consument en boer straks geen keuzevrijheid meer. De verplichte risicoanalyse zal wegvallen en uitgangsmateriaal zal gepatenteerd worden, met alle gevolgen van dien."

Merle Koomans van den Dries, directeur van Odin, reageerde op LinkedIn: "Gisteren stonden we in Brussel om namens onze bijna 18.000 leden van coöperatie Odin onze stem te laten horen in Brussel om biologisch gentech vrij te houden, om te zorgen dat iedereen die eet straks nog steeds kan kiezen voor wel of niet gentechvrij en om te voorkomen dat eigendom van natuurlijke planten-eigenschappen door grote bedrijven worden opgekocht via patenten."

Ze sprak er bovendien over in de podcast van De Nieuws BV op radio 1. Deze is hier te beluisteren.

Voor meer informatie:
Odin
info@odin.nl
www.odin.nl