Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tot 20% minder bio-mandarijnen verkocht door inflatie

Het seizoen van Clemenules loopt stilaan op z'n einde in Spanje, maar het heeft uiteindelijk aanzienlijk langer geduurd dan gebruikelijk. Voor het tweede deel van het citrusseizoen worden grote volumes verwacht, een overvloed aan kleine kalibers en een grotere druk op de prijzen dan vorig jaar. De consumptie van biologische clementines en mandarijnen is teruggelopen door de inflatie.


Alberto Torres, directeur van Citruslandia

“We zijn nog steeds biologische Clemenules aan het verhandelen, en zelfs tegen acceptabele prijzen en met een goede kwaliteit”, vertelt Alberto Torres, directeur van het Valenciaanse bedrijf Citruslandia, gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologische clementines en mandarijnen.

“Naar ik me kan herinneren, is het weer nooit gunstiger geweest tijdens de oogst. Het heeft niet geregend, zodat het fruit stevig is kunnen blijven en ook het zuurgehalte is optimaal. Het enige nadeel was misschien dat er meer pitjes in het fruit zaten, wat te wijten is aan de droge lente”, zegt hij.

“Met zo'n goede kwaliteit van Clemenules was er nauwelijks sprake van uitval en aangezien we meer fruit hadden dan aanvankelijk verwacht, heeft het seizoen veel langer geduurd dan gebruikelijk. Met Clemenvilla beginnen we doorgaans rond 15 december, maar dit jaar zullen er pas halverwege januari aanzienlijke volumes van dit ras beschikbaar zijn. We gaan nu eerst nog twee weken door met Clemenules, en dat is toch ongezien”, legt Alberto Torres uit.

De teler en exporteur verwacht in de tweede seizoenshelft grotere hoeveelheden Nadorcott, Tango of Orri mandarijnen dan vorig jaar, maar met een overwicht van kleine en middelgrote kalibers.


Alberto Torres, samen met zijn zoon Alberto, die tuinbouwwetenschappen studeert, en zijn vrouw. Helemaal links en rechts, Juan Soriano en zijn zoon Rafa, telers van de M7 sinaasappel, op de stand van de Club van Beschermde Rassen (CVVP).

“Ik denk dat de opbrengst dubbel zo groot zal zijn. Bovendien zal de overgang naar Nadorcott en Tango dit jaar later plaatsvinden, wat voor een grotere druk op de prijzen kan zorgen in vergelijking met vorig seizoen, toen ze tot het einde bleven stijgen. Marokko is al een maand Nadorcotts naar Europa aan het sturen en er zal geen grote prijssprong zijn voor het Spaanse citrus. Laten we ook niet vergeten dat er de afgelopen jaren veel Nadorcott en Tango is geplant, zowel biologisch als conventioneel.”

Volgens Alberto Torres zijn de bestellingen van biologische clementines met 15 à 20% afgenomen door de inflatie. “Wij zijn erin geslaagd te groeien omdat we ons klantenbestand hebben uitgebreid, maar in de bio-sector is er een daling van het verkoopvolume per klant”, stelt hij.

Citruslandia heeft investeringen gedaan om ook certificeringen te behalen op het gebied van sociaal beleid en duurzaam watergebruik. “Nu hebben we ook de Spring module van GlobalGAP voor het duurzaam gebruik van water en sociale certificeringen zoals GRASP of Ecovalia. Het is toch iets waar onze klanten die op zoek zijn naar biologisch fruit steeds meer op letten”, zegt Alberto Torres.

Voor meer informatie:
Alberto Torres
Citruslandia S.L.
Sorní 17, 1
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 609588939
[email protected]
citruslandia-sl

Publicatiedatum: