Het Franse Bretagne heeft de afgelopen twee maanden te kampen gehad met een zware storm en enorme regenval, die de oogst van producten zoals bloemkool zwaar heeft getroffen, aldus Christian Kaufmann, algemeen directeur van Naturkost Schramm Import-Export. "Producten zoals savooiekool, prei en wortelen hebben ook zware verliezen tot wel 30% geleden. Begin november raasde er een storm met een snelheid van 200 km/u door deze Franse regio, waardoor de gewassen beschadigd raakten. Het grootste probleem werd echter veroorzaakt door twee maanden aanhoudende regen. Als gevolg daarvan waren er overstromingen, waardoor de grond onder water stond en de plantenwortelen gingen rotten."

Hoge prijzen voor bloemkool
Het gevolg is dat de kwaliteit en de houdbaarheid van de producten beperkt is. "De bloemkoolprijzen zijn al enkele weken erg hoog. De prijssituatie is niet verbeterd sinds de storm. Wij halen onze grootste volumes bloemkool en andere koolsoorten uit Bretagne. Vanwege de huidige situatie betrekken we nu meer uit Spanje en Italië, maar dit is bij lange na niet genoeg." Elke week ontvangt het biologische bedrijf tussen de 50 en 60 pallets met producten uit Bretagne, waarvan ongeveer 400 kg bloemkool per pallet wordt ingekocht. "De storm heeft ook veel kassen verwoest. Telers zullen daarom waarschijnlijk pas met vertraging kunnen planten. Zomergewassen zoals tomaten en andere vruchtgroenten zullen ook zwaar getroffen zijn", zegt Kaufmann.

Stabiel boekjaar 2023
Het boekjaar 2023 was relatief stabiel. "Het was geen goed jaar, maar ook geen rampjaar. Natuurlijk hopen we dat de biologische consumptie in 2024 weer zal toenemen. De energiekosten zijn weer gestabiliseerd. De verhoging van de tolheffingen in december betekende echter dat we in sommige gevallen € 200 tot 250 per vrachtwagen meer moesten betalen. Ook de dieselprijzen zijn nog steeds hoog."

Voor meer informatie:
Christian Kaufmann
Naturkost Schramm Import-Export GmbH
Industriestraße 5 a
77767 Appenweier, Duitsland
Tel. +49 (0) 7805 9668-20
info@schramm-naturkost.com
www.schramm-naturkost.com