Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Kenens, VerKen Bio Deli-Vers:

"Problemen in schurft drijft ons als biologisch teler naar nieuwe variëteiten als PiqaBoo"

Tholen - Bij het biologisch teeltbedrijf VerKen Bio Deli-Vers zijn ze sinds vorig jaar gestart met de teelt van PiqaBoo peren. De variëteit werd door Kris Wouters al eens omschreven als 'een nieuwe fruitsoort', maar ook in het biologisch ziet Gerard Kenens van het teeltbedrijf zeer veel potentie.


PiqaBoo

"Als bedrijf moet je durven kijken naar verandering als iets niet goed loopt. Jonagold is al een tijdje zeer moeilijk in de verkoop, maar ook de schurft in Conference peren is lastig te beheersen", vertelt Gerard. "Het maakt het er voor een biologische teler niet makkelijker op. Je kunt er namelijk wel tegen beschermen door constant te blijven bespuiten. Echter is dit een soort dweilen met de kraan open en bovendien voelen we ons als biologisch telers niet goed bij zo vaak spuiten tegen schurft. Dan moet je dus op zoek naar andere variëteiten, voordat je eigenlijk alleen maar industriefruit aan het telen bent."

Resistentie tegen schurft
In eerste instantie is het teeltbedrijf uit het Vlaamse Lokbergen, dat op zo'n 21 hectare biologisch hardfruit teelt, hierin al gestart met de teelt van Qtee peren. "Dat is ook een voortvloeisel uit onze prettige samenwerking met Wouters Fruit. Daar zijn we even geleden mee gestart en het areaal is sinds vorig jaar weer verdubbeld. Met de Qtee hebben we dit jaar een zeer mooi seizoen gedraaid met een goede opbrengst en verkoop. Ik verwacht dat dit in de komende jaren alleen maar meer voet aan de grond zal krijgen."


Qtee

"Het is ook de reden dat we zijn gaan kijken naar de nieuwe PiqaBoo variëteit. We zagen dat met de gedrevenheid en begeleiding van de familie Wouters er mooie mogelijkheden liggen in resistente variëteiten", vervolgt Gerard. "Het biologische aandeel van PiqaBoo is voor hen nog niet dermate groot, maar wij zien er zeer veel potentie in. Schurft is in de teelt van PiqaBoo veel makkelijker te beheersen. Vorig jaar april hebben we het eerste perceel omgeënt naar Piqaboo en deze gaan we door met 2 perceeltjes Jonagold verwisselen."

Nieuwe ervaring
De PiqaBoo is een variëteit, die meer als appel wordt gezien. Een peer die niet perfect gerijpt hoeft te zijn en lang knapperig blijft, zo werd het al eens beschreven. "Het is technisch gezien een peer, maar ook wij mochten langs komen om de peer eerst te proeven voor we ermee aan de slag gingen. Het is echt een hele nieuwe ervaring", legt Gerard uit. "Een nieuw type fruit, waar de consument nog mee in aanraking moet komen. De exotische smaak zal misschien niet voor iedereen weggelegd zijn, maar de Piqaboo is toch al opgepikt door een Vlaams sterrenrestaurant. Zij zijn ermee aan de slag gegaan, wat denk ik al wel een indicatie geeft dat hij bij liefhebbers in de smaak valt."


Gerard Kenens

"Hoe dat gaat lopen, is nog wel even afwachten. Hoewel bij het gangbare dit seizoen de eerste oogst van de Belgische percelen is gekomen, is het in het biologisch nog even nieuw. Echter als je ziet hoe het is verlopen met de eerste oogst van Kris en ook al eerdere volumes uit Nieuw-Zeeland, waar ze er ook veel ervaring mee hebben, dan zien dat er genoeg mogelijkheden liggen. Bovendien wilden we al kijken naar andere variëteiten om de Jonagold voor in te wisselen, waardoor dit een mooie testcase is. We hopen eenzelfde traject in te gaan als bij de Qtee."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen, België
Tel.: +32 474199809