De gewestelijke overheid van de Spaanse regio Murcia heeft vorig jaar € 21 mln besteed aan de omschakeling naar en het behoud van de biologische teelt. Ruim 2.700 telers zijn geholpen.

"We werken eraan om onze tuinbouw elke dag duurzamer te maken. Omschakeling naar de biologische teelt is daar een voorbeeld van", zegt Sara Rubira, de regionale minister van Landbouw.

Voor 2024 neemt het beschikbare budget weer verder toe. "We gaan dit jaar € 22 mln besteden om telers te helpen de nodige veranderingen door te voeren zonder dat dit leidt tot een verlies aan concurrentievermogen", voegt ze eraan toe.

Volgens de minister is Murcia de Europese regio die het grootste percentage van zijn land- en tuinbouwgrond voor biologische teelt bestemt, namelijk 32% (117.000 hectare).

In de notenteelt is 59,8% van het areaal biologisch, in de wijnbouw 46,8%, in de granen- en peulvruchtenteelt 29,10%, in de olijventeelt 26,9%, in de akkerbouw 20,3%, in de citrusteelt 15,7%, in de groenteteelt 9,2% en in de fruitteelt 5,9%.

De EU heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 een kwart van het land- en tuinbouwareaal biologisch te maken, een doel dat de regio Murcia nu al heeft bereikt. "Het is een land- en tuinbouwmodel met traditionele en duurzame teeltmethoden die op een groeiende vraag kan rekenen. De ontwikkeling ervan biedt zakelijke kansen aan de bevolking in landelijke gebieden", stelt Rubira.

496 bedrijven beschikken over een biologisch certificering in de regio Murcia. Ze behoren tot verschillende sectoren, waaronder de productie van plantaardige oliën en vetten, de bereiding en conservering van groenten en fruit, vis en vlees, de productie van bakkerijproducten en de productie van veevoer.

Bron: carm.es