Tholen - Nu het water in de Nederrijn hoog staat ligt bio-oesterzwammenbedrijf De Middelwaard bij Loo weer op een eiland. "Waar we in het verleden al eens met de boot bestellingen weg hebben moeten brengen, lukte het dit keer om met de tractor de leveringen weg te brengen. We zijn door vrij diep water gereden. Ook de medewerkers moeten nu per tractor of met de boot komen", zo geeft Mirjam Grob aan.

De tractor heeft de dijk bijna bereikt.

De Middelwaard is de enige buitendijks gelegen boerderij (pal aan de Rijn), langs het dijktraject van het Loover tot het dorp Loo. Het gaat om een gemengd biologisch landbouwbedrijf. Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt. "Daarnaast hebben we ook tien zoogkoeien en kalveren, die staan veilig binnen." Afgelopen donderdag waren ze druk in de weer met de betonmolen om de gaten in de weg te repareren. Vanmorgen vertelde Mirjam dat de weg inmiddels wel wat kwetsbaarder geworden is. "Het nieuwe laagje beton is nog niet helemaal uitgehard. Woensdag gaan we de oesterzwammen weer per tractor vervoeren, ze hoeven dus dit keer niet met de boot."

De oprit naar de biologische oesterzwammenkwekerij, waar Mirjam het schrikdraad weghaalde vlak voor de hoogwaterpiek. "Het prikkeldraad laten we ook altijd zakken, zodat de weg niet geblokkeerd wordt door dikke boomtakken en dergelijke."

Ondanks de uitdagende omstandigheden zijn de leveringen dus allemaal doorgegaan. "In de voorlader van de tractor hebben we twee pallets met in totaal 400 kilo oesterzwammen geplaatst. Op deze manier hebben we ze over het water heen kunnen dragen. Dit hebben we één keer eerder gedaan. We hebben het ook een keer allemaal per boot moeten doen, toen moesten we het allemaal met kruiwagens stapel voor stapel in de boot zetten. Dit keer hebben we het er met eenzelfde waterstand op gegokt door met de tractor door heel diep water te rijden. We hopen dat het woensdag weer op 'tractorstand' is. Dan moeten de meeste bestellingen weer weg."

Het is duidelijk te merken dat Mirjam en Martien inmiddels al de nodige ervaring hebben met hoogwater. "Toen ik hier 20 jaar geleden kwam wonen, vertelden mijn schoonouders dat het gemiddeld een week varen per jaar was. Ik denk dat dit inmiddels gehalveerd is. Dit jaar is het tot nu toe dus al wat extremer."

Voor meer informatie:
Mirjam Grob en Martien Reijers
De Middelwaard
Middelwaard 2
6924 SE Loo
0316 261264
info@demiddelwaard.nl
www.demiddelwaard.nl