Bio leeft opnieuw op in België, zo geeft BelOrta aan in haar jaarverslag. "In 2022 kende de bio-consumptie in België een stevige knauw en tekenden heel wat indicatoren voor het eerst met rode cijfers. In 2023 zien we echter tekenen van een kentering en neemt de interesse voor bio weer toe", aldus de coöperatie.

"Als gevolg van de integratie van de BFV-bio-fruitproductie stijgt het BelOrta-aanbod gevoelig. Grootste producten binnen het bio-aanbod zijn nu peer en appel, gevolgd door komkommer en trostomaten. Ook het totale assortiment neemt toe tot een 100-tal soorten, met zelfs een aanbod van kersen en aardbeien, waardoor BelOrta meer dan ooit een echte one-stop-shop is voor lokaal geteelde biogroenten, -fruit en -kruiden."

Productomzet van 626 miljoen euro
Het gebeurde in een jaar dat BelOrta haar 10-jarig jubileum vierde, maar ook de integratie van de Belgische Fruitveiling (BFV) en de opstart van een nieuw centraal sorteercentrum. "Hiermee onderstrepen we onze ambitie en geloof in het coöperatief model. Ook in de teelt en verkoop van groenten blikken we samen met onze telers terug op heel wat uitdagingen. De naweeën van de energiecrisis en de daaruit volgende sterke inflatie had impact op de wereldwijde beschikbaarheid van verse groenten. Dit gebeurde daarenboven allemaal in een canvas van extremer wordende klimatologische omstandigheden en toegenomen ziektedruk in bepaalde gewassen. Strategisch samenwerken en investeren blijken meer dan ooit cruciaal voor de verdere ontwikkeling van onze lokale tuinbouw", zo meldt de coöperatie.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
info@belorta.be
www.belorta.be