Tholen – Vitalis Biologische Zaden presenteert tijdens de Biobeurs weer verschillende nieuwe rassen, zoals het nieuwe pompoenras Eliana en het courgetteras Renegade. Jannie Dingemans, salesspecialist bij het in Voorst gevestigde zaadveredelingsbedrijf, vertelt graag wat meer over de nieuwkomers in het aanbod vollegrondgewassen: "We presenteren op de beurs onze nieuwe butternut Eliana. Eliana heeft een goede opbrengst met een juiste maatsortering. De vruchten rijpen daarnaast uniform af, zodat er weinig groene vruchten achterblijven op het veld", gaat ze verder.

Daarnaast krijgt prei Oslo ook een podiumplek op de Biobeurs. Dit preiras presteert zelfs boven verwachting. "De Oslo blijkt namelijk steeds meer te kunnen dan we dachten. De preitelers beginnen steeds vroeger met de teelt en gaan steeds langer door. Het ras blijkt breed inzetbaar te zijn, voor de bio-teler is dat goed nieuws omdat Oslo zeer sterk is tegen trips. Oslo is echt een superras", aldus Jannie. Ook kunnen bezoekers in de stand van Vitalis meer informatie komen inwinnen over het nieuwe courgetteras Renegade en de nieuwe koolrabi Podia.

Nieuwkomers voor bio-teelt glasgroente
De nieuwe butternut is niet de enige ontwikkeling op pompoengebied, geeft Jannie aan. "Voor de nieuwe Hokaido-pompoen is het nog te vroeg om deze al officieel te presenteren. Hiermee bevinden we ons nog in de testfase, wel zijn de resultaten tot nu toe heel interessant."

Op het gebied van glasgroente zijn een aantal rassen waarvan de testfase is afgerond en die aan de bio-telers gepresenteerd worden. Edwin Bornkamp, salesspecialist Conventional & Organic, licht de nieuwelingen graag toe. "In het paprika-assortiment zijn de onderstam E21R.0489, het gele paprikaras Levente en de rode zoetpuntpaprika E20C.0604 dit seizoen met succes geïntroduceerd. Ook op het gebied van biologische komkommers hebben we een aantal prachtige aanwinsten, zoals de DeeVotion, DeeGree en DeeViate. Hun beste eigenschappen? Sterk met meeldauw en CGMMV resistentie rassen. Daarnaast zijn we sterk in het veredelen van HR ToBRFV rassen. Nieuw in de praktijk is de cocktailtomaat Annico Cove - E15T.43096 - en Santa type E15C.42988", en daarmee sluit Edwin het lijstje van nieuwkomers af.

Gesprekken met telers
Jannie kijkt uit naar de beurs. "Ik heb er echt weer zin in. De Biobeurs is altijd heel gezellig en het is fijn om op de beursvloer net wat meer de tijd te kunnen nemen voor gesprekken met de telers. De laatste editie merkten we dat er ook wat meer Belgische bezoekers op de beurs afkwamen, misschien heeft dat te maken met de meer zuidelijke locatie."

Vitalis is op de Biobeurs te vinden in stand 412.

Voor meer informatie:
Jannie Dingemans
Vitalis Biologische Zaden
Hengelderweg 6
7383 RG Voorst
06 55220466
j.dingemans@biovitalis.eu
www.biovitalis.eu