De provincie Opper-Oostenrijk heeft onlangs de provinciale energieprijs 'Energie Ster' toegekend aan voorlopers van de energietransitie. In de categorie 'Energie Transitie Voedsel' werd BIOhof Geinberg bekroond met deze eer. Deze biologische boerderij in Geinberg beheert een uitzonderlijk duurzame kas van 11,8 hectare voor de biologische teelt van tomaten, paprika's en komkommers. Opmerkelijk is dat de verwarming van deze kas volledig wordt verzorgd door geothermische energie afkomstig van de bestaande geothermische bron Geinberg. Concreet wordt gebruikgemaakt van restwarmte afkomstig van de Geinberg spa en het stadsverwarmingsnetwerk.

De geteelde groenten van de BIOhof Geinberg vinden hun weg uitsluitend naar de Oostenrijkse markt. Dankzij het gebruik van geothermie voor verwarming wordt een indrukwekkende besparing van ongeveer 5,5 miljoen liter aardolie of equivalente 5,5 miljoen kubieke meter aardgas gerealiseerd. Bovendien is op de daken van de hallen een zonnepaneleninstallatie van 424 kW geïnstalleerd, die niet alleen het stroomverbruik van de kas dekt, maar ook het overschot aan het elektriciteitsnet levert.

Wat dit project echt uniek maakt, is de algehele benadering, waarbij geothermie wordt gecombineerd met het gebruik van regenwater in plaats van drinkwater en het inzetten van nuttige organismen in plaats van chemicali├źn voor de bestrijding van plagen. Dit benadrukt de duurzaamheid en innovatie van het project.

Voor meer informatie:
www.biohof-geinberg.at