Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bejo streeft naar minimaal één ras met biologisch zaad per gewascategorie

Maak kennis met Cumbia, Yara, Darter en Boro

Bejo teelt wereldwijd zaden voor de vollegrondsgroenteteelt, zowel gangbaar als biologisch. Het assortiment bestaat uit ruim 30 gewassen en Bejo streeft ernaar om voor elke gewascategorie minimaal één ras met biologisch zaad aan te bieden. Het biologische aanbod voor de Benelux-markt bestaat momenteel uit 110 rassen.

In 2022 is de nieuwe biologische EU-verordening 2018/848 in werking getreden met als doel 100% biologisch zaadgebruik in 2036 voor biologische gewasproductie en 25% bio areaal in de EU. Er is in de maatschappij meer aandacht voor de impact van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op het milieu en daardoor stijgt de vraag naar biologisch zaaizaad. Dit brengt een enorme zaadproductie-uitdaging met zich mee voor zaadbedrijven, maar past desalniettemin bij Bejo's ambities voor de biologische markt. De zaadproductie vindt wereldwijd plaats in verschillende landen. In Europa zijn dat onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk en deels op eigen locaties en deels bij externe telers. In de toekomst zal Bejo op zoek gaan naar nieuwe locaties met kassen of productievelden die geschikt zijn voor biozaadproductie.

Veredelen voor biologische rassen betekent forse investeringen in de ontwikkeling van rassen met een betere weerbaarheid en een hoge opbrengst. Rassen worden waardevoller naarmate ze meer
gezondheidseigenschappen combineren en dit betekent een opeenstapeling van zoveel mogelijk resistenties en toleranties voor schimmels, bacteriën en insecten. Daarnaast zijn ook andere
eigenschappen nuttig zoals bijvoorbeeld vigour (groeikracht). Dit zorgt ervoor dat je gewas snel en uniform groeit met als resultaat dat je minder hoeft te beregenen, het moment van onkruid wieden
beter kan bepalen en het gewas beter bestand is tegen hetere zomers.

Diverse productvormen
Groenten zijn pas echt biologisch als ze zijn geteeld met biologisch geproduceerd zaad. Dat is althans het uitgangspunt van de Europese richtlijn voor biologische landbouw. Hiervoor biedt Bejo organic zaad (OS). Dit zaad is biologisch geproduceerd, op natuurlijke wijze gedesinfecteerd, geschoond en gecoat, en goedgekeurd door de biologische certificeringsinstanties. Voor veel gewassen is momenteel nog het gebruik van naturally cleaned and coated (NCC) zaad, conventioneel zaad zonder chemische behandelingen, toegestaan. Voor onder andere rode biet, wortel, brassica's en bladgewassen kunnen telers nog kiezen tussen NCC-zaad of biologisch (organic) geproduceerd zaad.

Biobeurs in Den Bosch
Ook in 2024 is Bejo weer aanwezig op de Biobeurs in Den Bosch (stand 605). De Bejo-vertegenwoordigers heten u van harte welkom en adviseren u graag op maat over de mogelijkheden van onder andere onderstaande biologische rassen in uw teeltplan.

Bleekselderij Cumbia
Cumbia onderscheidt zich door zijn uitstekende loofgezondheid en sterke weerstand tegen Septoria, waardoor dit ras bijzonder geschikt is voor de herfst- en biologische teelt. Dit langwerpige ras heeft een klein snijvlak en een smalle onderkant, waardoor het ideaal is voor toepassingen zoals flowpack, snijderij en sticks.

Knolselderij Yara
Voor akkerbouwers die streven naar een hoogproductieve en snelgroeiende knolselderij, is Yara de ideale keuze. Dit ras kenmerkt zich door dunne bladstelen, weinig zijwortels en veel bovengrondse groei van de knol. Bovendien is Yara zeer sterk tegen Septoria.

Prei Darter
Darter is een van de zes biologische preirassen in het assortiment. Het betreft een late herfst/vroege winterprei met een middellange schacht. Darter kenmerkt zich door een opgericht gewas, donkere bladkleur en uitstekende veldhoudbaarheid. Daarnaast vertoont het ras sterke weerstand tegen trips en bladziektes en is het gemakkelijk te schonen.

Rode biet Boro
Als aanvulling op de reeds bestaande biologische rode bieten Subeto en Manzu, introduceert Bejo nu het derde biologische ras. Boro valt op door zijn intense rode kleur, zowel in- als uitwendig. Dit ras heeft een glad en rond uiterlijk, met sterk en fors loof.

Voor meer informatie:
Bejo
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
0226 396162
[email protected]
www.bejo.nl

Publicatiedatum: