Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene Pluim voor Boerderij Ruimzicht

Smaakvolle zuivel, kaas, rauwe melk, vlees en groenten: het is allemaal te koop in de boerderijwinkel van Boerderij Ruimzicht. Dit biologisch dynamische landbouwbedrijf met melkvee, varkens, schapen, kippen, een tuinderij en zorgboerderij in Halle, ontving de eerste Groene Pluim die in de provincie Gelderland werd uitgereikt. Wilko Pelgrom, wethouder duurzaamheid, overhandigde deze stimuleringsprijs voor duurzaamheid en sociaal beleid op 13 december aan Gerjo Koskamp en Jara van Rooij, eigenaren van Boerderij Ruimzicht.

Koploper circulariteit en klimaatactie
Boerderij Ruimzicht is al drie generaties in de familie en is nu in handen van Jara van Rooij en Gerjo Koskamp. De grootvader van Gerjo begon het boeren op deze locatie. De tweede generatie ontwikkelde de boerderij verder tot een intensief regulier melkveebedrijf, terwijl Gerjo en Jara het roer omgooiden en er een biologisch dynamisch bedrijf van maakten.

Foto: De Groen Pluim

Volgens de accreditatiecommissie zijn duurzaamheid en innovatie sterk geworteld bij Boerderij Ruimzicht. Vooral op het gebied van circulariteit en klimaatactie is het bedrijf een koploper te noemen. Afvalstoffen kent het boerenbedrijf nauwelijks: circulariteit is zover doorgevoerd dat alles een vorm van hergebruik kent. Boerderij Ruimzicht levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, mede doordat er geen kunstmest, krachtvoer en bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Dit zijn producten waarvoor veel energie nodig is om ze te kunnen maken. Door de weidegang van de koeien hoeft er geen voedsel met trekkers aangevoerd te worden, wat ook bespaart op het dieselgebruik.

Ook op sociaal gebied levert Ruimzicht haar bijdrage aan de maatschappij. Er werken veel vrijwilligers; enthousiaste mensen uit de regio, deels met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is Boerderij Ruimzicht een gecertificeerd leerbedrijf, waar stagiaires ervaring kunnen opdoen en alles leren over het boeren op een biologisch dynamisch landbouwbedrijf.

Bron: De Groene Pluim

Publicatiedatum: