Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Molina van Hortindalo (Spanje)

"Door de prijsvorming overweeg ik om te stoppen met bio-teelt"

Dit jaar is de maatsortering van de paprika's in Spanje wat kleiner dan normaal door de hitte. "Vanwege de weersomstandigheden vond de aanplant twee tot drie weken later plaats en ook de vruchtzetting leed onder de aanhoudende warmte. De paprika's vallen daardoor kleiner uit", zegt Miguel Molina van Hortindalo, een bedrijf in Almería gespecialiseerd in de paprikateelt.

"Ook begin vorig seizoen ging het in de teelt niet goed vanwege dit probleem. Telers zijn dit jaar bijgevolg terughoudend geweest in de aanplant en daarom is er nu minder volume beschikbaar. Maar dan speelt natuurlijk de wet van vraag en aanbod en dus zijn de prijzen tot nu toe vrij goed."

"Op dit moment ontvangen we voor de rode California paprika, onze specialiteit, ongeveer een euro. Vorige week was dat nog €1,30 per kilo. We hopen nu dat de prijs de komende dagen niet verder daalt, maar stabiel blijft", zegt Miguel. "Want door de kleinere oogst dit seizoen merken we toch dat de import uit landen buiten de EU toeneemt."

De rode paprika is erg populair op de Spaanse markt, terwijl in andere Europese landen vooral vraag is naar de zogenaamde stoplicht-verpakkingen. "We verpakken de rode paprika's direct in de kas om het product zo vers mogelijk aan de klanten te kunnen leveren", benadrukt Miguel.

"We telen al acht jaar biologisch, maar de laatste drie à vier jaar zijn de prijzen behoorlijk gedaald. Ze liggen nu zelfs niet veel hoger meer dan het conventionele product, waarvan de prijs is gestegen. Dit doet me serieus overwegen om te stoppen met de biologische teelt. De teeltkosten zijn immers 40-50% hoger, de opbrengst is lager en plagen zijn moeilijker te bestrijden omdat we minder middelen hebben. En nu is dus ook het prijsverschil met niet-biologische producten minimaal."

"Als ondernemer doet het me veel pijn, want het heeft me veel moeite en inspanning gekost om het bio-certificaat te behalen, maar afgaand op de cijfers heb ik weinig andere keuze", vertelt hij.

"Hoe dan ook, de tuinbouw in Almería is op zich al zeer duurzaam. We meten voortdurend de hoeveelheid water en meststoffen die we gebruiken om de middelen optimaal te benutten, alle gewasbeschermingsmiddelen ondergaan meerdere testen die garanderen dat ze gezond zijn voor de mens en respectvol voor het milieu, en de coöperaties eisen over het algemeen dat het residuniveau op een derde van de MRL's liggen, waardoor het conventionele product dus ook zeer veilig is", legt Miguel uit. "Ook zero residu is mogelijk. We zitten daar al dicht tegen aan, maar dat betekent anderzijds een daling van de opbrengst, terwijl er wel steeds meer monden moeten worden gevoed."

"Almería doet het uitstekend qua duurzaamheid, zowel in bio als conventioneel. Ik ben dan ook erg trots om deel uit te maken van een van de meest milieuvriendelijke teeltsystemen die er bestaan, dat bovendien zeer gezonde producten aflevert."

Voor meer informatie:
Hortindalo
Tel: +34 634 565 609 (Spanje)
[email protected]
https://hortindalo.com

Publicatiedatum: