Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische witlof: late oogst en moeizame afzet

Tholen - Waar normaal de oogst van de witlofpennen al in oktober van start gaat, stelde Fred Willemssen, eigenaar van Puur Origine, begin november vast dat de oogst dit jaar waarschijnlijk pas vanaf half november, begin december kan plaatsvinden. De natte omstandigheden in de tweede helft van oktober spelen het rooien parten.

"Het is wel vaker laat geweest, maar zo laat heb ik nog nooit meegemaakt, ik weet niet wat dat doet met de kwaliteit van de witlofpennen." Wat daarbij zeker wel een rol zal spelen, is de temperatuur, die voor de tijd van het jaar hoog is. "Doordat het te warm is groeien de witlofwortels op een gegeven moment uit de maat, waardoor ze te dik worden."

Oude wortels bieden uitkomst
Toch verwacht Fred vooralsnog geen problemen met de aanvoer van witlof richting de afnemers. Doordat de consumptie van biologische witlof wat achterblijft, lukt het voorlopig de vraag in te vullen met oude wortels. "In theorie sluit het op dit moment nog aan. Omdat de afzet lauw tot zelfs slecht is geweest, hebben we nog voldoende wortels. Ik denk dat er geen gat ontstaat. Als het dadelijk half december is en we zitten nog in hetzelfde schuitje, wordt het wel een probleem."

Fred constateert dat er momenteel sprake is van een moeizame afzet. Hij wijt het onder meer aan de prijs. "Doordat de kosten van onder meer turfgrond, wortels, personeel, verpakkingen, transport en energie zijn gestegen, hebben we onze prijzen moeten verhogen, waardoor de consumentenprijs ook hoger is, met als gevolg een dalende consumptie. Af en toe zegt de consument 'nee'." Hij ziet dat door de hogere prijzen het gat met de gangbare witlof erg groot is geworden, soms loopt het verschil op tot wel de helft. Reden voor de consument om toch voor het gangbare product te kiezen of voor een andere groente. "Als het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar te groot is, neemt de consument eerder het gangbare product mee; gangbare witlof is ook te goedkoop."

Terugval export
"In coronatijd was er zoveel vraag dat we veel mensen hebben moeten teleurstellen, maar sindsdien is het andersom." Dit zorgt er ook voor dat de vraag uit landen als België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk terugloopt. "De buitenlandse vraag naar biologische witlof is er niet of nauwelijks. Door de hoge transportkosten is de prijs teveel gestegen en de landen zijn zelfvoorzienend, want ook daar is de consumptie afgenomen." Het is de reden dat Puur Origine is gestopt met de export, die voorheen zo'n 20 procent van de afzet uitmaakte. "We zagen deze ontwikkeling aankomen en hebben ervoor gekozen om alleen het binnenland en regionaal binnenland te bedienen."

Door de moeizame afzetsituatie merkt Fred dat het belangrijk is om nu in nauw contact te blijven met de afnemers. "We bespreken wat haalbaar is op de winkelvloer en wat haalbaar is voor ons." Daardoor is het Puur Origine tot op heden gelukt om op de afnemende vraag in te spelen. Overigens ziet de witlofteler nog wel mogelijkheden voor verbetering van de afzet. "Je hebt best kans dat de vraag weer opveert. De moeizame afzet heeft meerdere oorzaken. Als er te veel witlofwortels op de markt zijn, heeft dat ook invloed. Met zo’n 30 procent meer oogst dan een ander jaar, speelt dat een kleine markt ook parten."

Verschuiving naar vollegrondsteelten
De omstandigheden hebben ook hun weerslag op de teelt, waar Fred ziet dat er een dalende trend is. "Waar er voorheen in Nederland door negen telers biologische witlof werd geteeld, zijn dat er nu nog maar drie. In het buitenland zie je ook een verschuiving: in België en Duitsland stoppen telers eveneens met de witlofteelt."

Puur Origine verwacht niet dat de consumptie van biologische witlof zal toenemen. "Er zijn te veel alternatieven, waardoor de productie misschien nog wel verder zal dalen." Desondanks ziet Fred het voor de eigen kwekerij niet somber in. "We telen veel verschillende gewassen en zien dat de vollegrondsteelten, waarvan de afzet prima is, in trek zijn. Als we ergens een markt voor kunnen vinden, spelen we erop in."

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Fred Willemssen
Puur Origine VOF
Witveldweg 22a
5971 NS Grubbenvorst
077 3663307
[email protected]
www.puur-origine.nl