Tholen - De Belgische biologische preimarkt trekt sinds een aantal weken weer aan. Reden hiervoor lijkt te liggen in het feit dat er nog altijd problemen zijn met het oogsten van de prei door de hevige regenval in Vlaanderen. "De vraag komt richting Nieuwjaar altijd op, maar het aanbod blijft over het algemeen wat achter door vertragingen of problemen met het product van de velden krijgen", vertelt biologisch teler Pieter Vandooren.

Hijzelf ervaart vooralsnog minder hinder van de nattigheid van de afgelopen weken. "Ook voor ons is het natuurlijk echt een strijd tegen de elementen, maar de schade valt relatief gezien gelukkig nog mee. Het is voor velen echt een drama geweest, maar wij krijgen de bakken nog altijd goed gevuld door onze machines met rupsbanden", legt de teler uit het Vlaamse Hooglede uit. "Wel zien we dat kwaliteit er door de regenval niet op is verbeterd. Bovendien vraagt het veel meer tijd en arbeid om de prei schoon aangeleverd te krijgen met al de modder die eraan blijft hangen. Vorige maand ging dat heel vlot, maar dat is nu wel wat vertraagd."

"Aan de vraagkant trekt de markt wel weer wat aan", vervolgt Pieter. "Het is in oktober en november wat rustiger geweest, maar de laatste twee weken lijkt het gekanteld. Het aanbod is dus wat minder en zodra de temperaturen hard omlaag gaan, gaat ook de vraag weer in een stijgende lijn. Voor de tijd van het jaar werken we dan ook weer met goede prijzen, vergelijkbaar met andere jaren. Alleen vorig jaar is het even matig geweest, maar dit jaar stabiliseert het weer. Nu is het hopen dat we deze voor de rest van het seizoen kunnen behouden en misschien nog niets omhoog krijgen. Dan is er toch mooi mee te werken."

De teler geeft aan dat het in de biologische prei over het algemeen wat stabieler is dan op de conventionele markt. "Dat komt met name doordat we wat meer vraaggericht werken. Als er geen vraag is, liggen we stil. Zodra de vraag opkomt, gaan we aan de slag. Zo houden we de prijzen relatief stabiel. Dan zie je dat ze wel licht kunnen bewegen, maar het is veel minder volatiel dan in het gangbaar. Nu is het dus weer even rennen om aan de vraag te voldoen, maar straks in de vakantieperiode valt het weer even volledig stil. Dan zijn de mensen op vakantie en stokt de verkoop."

"Ook de concurrentie valt dit jaar mee. Vorig jaar hadden we wat druk van Frankrijk gehad, maar dat speelt dit jaar toch minder door het feit dat er minder product deze kant op komt. Aan de andere kant horen we ook geluiden dat er meer telers terugschakelen van biologisch naar gangbaar, waardoor er genoeg ruimte overblijft op de markt. Uiteindelijk zijn we aan het einde van de rit eigenlijk altijd leeg", lacht Pieter. Hij levert zijn biologische prei tot eind mei. "Soms verkoop je een groot deel van het seizoen niet goed, maar trekt het richting het einde van het seizoen opeens weer aan. Rechtsom of linksom, we hebben nog nooit met overgebleven product gezeten in juni."

Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
+32472292756
Pieter.vandooren13@gmail.com