Tholen - Dit voorjaar ging BeeFair Organic in Poeldijk van start als nieuw bedrijf in de biologische fruitimport. "Hoewel we met bepaalde producten halverwege het seizoen vielen, zijn we dik tevreden hoe de eerste maanden van het seizoen zijn verlopen", vertelt Roelant Komen. "Onze afzet is best wel breed. Zo bedienen we (biologische) supermarkten, groothandelaren, maar ook leveranciers van receptenboxen en fruitmanden. Duitsland is onze grootste afzetmarkt, gevolgd door Frankrijk."

Het jonge bedrijf is onlangs gestart met de import van biologische limes en mango's vanuit Brazilië. "Limes zijn voor ons een nieuw artikel, dat we naast biologisch ook in de combinatie met Fairtrade aan kunnen bieden", vertelt Roelant. "De afzet verloopt redelijk goed, alleen zijn er nog wat Europese limes vanuit landen als Spanje, Italië en Corsica op de markt. Ik verwacht dat die limes begin december wel van de markt zullen zijn, waarna de vraag weer zal aantrekken."

Het nieuwe seizoen voor de Braziliaanse bio-limes gaat nu van start, en de importeur heeft ze in principe het hele jaar beschikbaar. "De prijzen van bio-limes kunnen behoorlijk fluctueren. Momenteel liggen de prijzen op een niveau tussen de 8,50 en 9,50 euro, dus dat zijn redelijk goede prijzen. In december neemt de afzet traditiegetrouw toe. Je ziet dat de klanten nu al producten vastleggen voor de feestdagen. Januari is traditiegetrouw weer een wat rustigere maand voor de afzet van limes."

Vanuit Brazilië is ook het seizoen voor de bio-mango's in volle gang bij BeeFair Organic. "Op de mangomarkt is het op en tekort. Het is dan ook geen kwestie van verkopen, maar indelen, want alle klanten zouden grotere aantallen willen bestellen. Voorlopig zal het mango-aanbod ook wel even krap blijven, want ook vanuit Peru worden de nodige aanvoerproblemen verwacht. Wel hopen we voor Kerst de eerste biologische Fairtrade-mango's uit Peru binnen te krijgen."

Tegelijk met het Hollandse verkoopkantoor startte ook de zusterlocatie van BeeFair Organic in Peru. "Deze eigen locatie biedt ons grote voordelen. We krijgen veel producten van onze telers binnen en hebben de informatie bovendien uit eerste hand. Onze collega’s in Peru begeleiden de telers, helpen hen met certificeringen en exporteren het fruit. Daarnaast begeleiden ze ook onze sociale projecten", vertelt Roelant.

"Al met al voeren we al een mooi fruitassortiment. Zo hebben we in de zomer redelijk wat Peruaanse avocado's en Zuid-Afrikaans citrus gevoerd. Maar het grootste artikel voor ons was de Peruaanse gember. Hiervan hebben we ook een behoorlijke afzet gehad richting de verwerkende industrie voor de opkomende markt van gembersapjes."

"Een nieuwe tak van sport voor ons was dit jaar de import van vliegmango's. Maar we kregen de vraag een paar weken van onze klanten toen er weinig tot geen Spaanse bio-mango's op de markt waren. Dit ging niet om grote aantallen, maar bij een klantspecifieke groep vielen ze wel goed in de smaak", vertelt Roelant. "Ook hopen we dit jaar weer ons deuntje mee te spelen in de Zuid-Afrikaanse bio-druiven. Voor Kerst is dit altijd wel een groot item en het ziet ernaar uit dat we ze dit jaar de week voor Kerst al binnen krijgen."

Voor meer informatie:
Roelant Komen
Bee Fair Organic Holland
Poeldijk
Tel: 06-27823496
roelant.komen@beefairorganic.com