De elfde editie van de Nordic Organic Food Fair en Eco Living Scandinavia heeft op 15-16 november 3510 bezoekers getrokken. Het evenement, dat werd gehouden in MalmoMässan, bleek een belangrijk platform te zijn voor professionals en inkopers uit de sector om de nieuwste innovaties te ontdekken, te netwerken en nieuwe ideeën voor hun bedrijf te implementeren. De beurs telde maar liefst 450 bedrijven in verschillende sectoren - natuurlijke gezondheid en schoonheid, biologische voeding en dranken, milieuvriendelijke huishoudelijke producten en plantaardige producten.

"Ik ben erg blij met de overweldigende positieve respons tijdens Eco Living Scandinavia en de Nordic Organic Food Fair", zegt evenementdirecteur Melina Viking. "Hoewel de industrie een uitdagende tijd heeft doorgemaakt, was de bruisende beursvloer vol innovatie en business, wat het belang van onze sector voor een groenere en gezondere toekomst versterkt. Dank aan onze exposanten, deelnemers en industrie-experts voor de geweldige steun en samenwerking. We kijken er nu al naar uit om de industrie weer samen te zien in onze gloednieuwe locatie... Stockholm!"

Naast vertegenwoordiging uit Zweden waren er paviljoens uit Denemarken, Griekenland, Oostenrijk, Italië, Ecuador, Nederland, Letland en Polen - evenals exposanten uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en de VS.

Seminars
Daarnaast bood het evenement inzichtelijke seminars in twee theaters met invloedrijke sprekers van Euromonitor International, NATRUE, Organic Denmark, Coop Sverige, Organic Sweden, KRAV, Natruly, Scandinavian Mind, ECOCERT en meer.

Deze sessies behandelden dringende onderwerpen, waaronder duurzame landbouwpraktijken, de toekomst van biologische voedselproductie, plantaardige producten, certificeringen, consumententrends en nog veel meer.

Big Nordic Organic Debate
Het uitverkochte 'Big Nordic Organic Debate' (persconferentie) bracht biologische leiders uit Denemarken, Zweden, Finland, IJsland en Noorwegen samen, die hun waardevolle perspectieven uit elke regio deelden. De panelleden benadrukten strategieën om biologische groei te stimuleren en gaven inzicht in de ontwikkeling ervan.

Panellid Aura Lamminparras, uitvoerend directeur van Pro Luomu zei: "Zoals altijd was het leuk om deel te nemen aan de Nordic Organic Food Fair en het Nordic organic debat. Op dit moment hebben we veel uitdagingen in de biologische sector, maar na het debat voelde ik me optimistisch. Het is belangrijk om te discussiëren en samen te werken om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken."

"Noorwegen kan veel leren van onze Scandinavische buren over hoe we biologisch voedsel en biologische landbouw kunnen promoten en hoe we kunnen werken aan meer betaalbare biologische producten en meer biologische boeren. De Nordic Organic Food Fair is daarom een belangrijke plek om te zijn, en de discussie dit jaar heeft ons geholpen om samen te praten over gemeenschappelijke uitdagingen en positieve maatregelen te delen die het afgelopen jaar hebben gewerkt", zei panellid Markus Hustad, CEO van Økologisk Norge.

"Het is altijd inspirerend en lonend om de marktontwikkeling rond biologische voeding te bespreken met onze Scandinavische buren. Onze markten zien er in veel opzichten anders uit, maar we kunnen nog veel van elkaar leren. Wat mij het meest sterkt, is te horen hoe we allemaal hard werken om het voedselsysteem te veranderen, met biologisch als onderdeel van de oplossing", zegt Charlotte Bladh André. CEO van Organic Sweden.

Verhuizing naar Stockholm
Na feedback uit de branche verhuist de beurs voor de editie van 2024 naar Kistamässan in Stockholm. De verhuizing volgt op feedback van exposanten en bezoekers, die vinden dat het evenement er baat bij heeft om dichter bij de grotere winkelketens in Zweden te zijn, maar ook om gemakkelijk bereikbaar te zijn vanuit Kopenhagen, Oslo, Helsinki en de andere grote Scandinavische steden, en voor inkopers en exposanten van verder weg.

Voor meer informatie: www.nordicorganicexpo.com