Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oleg Moroz, Slow Walnuts:

"Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"

De lange en wijdverbreide traditie van duurzame en biologische teelt van walnoten door Oekraïense families, begunstigd door ideale klimatologische omstandigheden, heeft van Oekraïne de grootste producent van walnoten in Europa gemaakt, zonder dat er sprake is van grootschalige commerciële boomgaarden.

"99% van de oogst komt uit private tuinen en van bomen in de vrije natuur. Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan. Gezien de kracht van deze traditie kunnen deze huishoudens worden gedefinieerd als walnotentelers op zeer kleine schaal. En daarnaast verzamelen ook veel mensen walnoten in de bossen of langs landwegen", zegt Oleg Moroz (op de foto hieronder), oprichter van Slow Walnuts, een nieuw project en merk dat de wereld wil verbinden met de tradities van de duurzame oogst van Oekraïense biologische walnoten.

"De stijgende trend van de consumptie van noten, en vooral walnoten, is vrij recent. We weten allemaal dat het consumeren van walnoten goed is voor de gezondheid. Maar weten we zeker dat moderne methoden van intensieve teelt duurzaam zijn voor de planeet? Vijf jaar geleden kwam een vriend van ons, ingenieur Luciano Alzona, naar Oekraïne om ons te helpen de walnotenverwerking naar een hoger niveau te tillen, en hij was verbaasd over het teeltsysteem in Oekraïne. Hij was de eerste die onze aandacht trok op het duurzame aspect van de Oekraïense walnotenketen en vooral over de mogelijkheid om de Oekraïense walnotenverzamelaars met de consument te verbinden."

"Destijds hechtten we niet veel belang aan die karakteristiek van onze teelt, omdat de markt voor noten nog heel anders was dan nu. Omdat we een jong land zijn, moeten we nog veel dingen leren en na de veranderingen van de afgelopen jaren zijn we ons steeds meer bewust van het belang en het unieke karakter van de duurzaamheid van onze toeleveringsketen. Nu hebben we besloten te investeren in het verbeteren van de organisatie van de keten, met aandacht voor traceerbaarheid en voedselveiligheid."

"Ze hebben misschien niet het perfecte uiterlijk, maar Oekraïense walnoten zijn echt duurzaam: de variatie in kleurschakeringen van de reeds gesorteerde vruchten wordt gezien als een garantie voor de natuurlijke oorsprong van het product. Er is geen controle of aanpassing van de mens om de teelt te forceren. Bovendien worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, aangezien de Oekraïense families voornamelijk voor eigen consumptie telen, en dus de voorkeur geven aan een gezond product dat vrij is van chemische residuen. Ze brengen alleen het overschot van de oogst op de markt."


Foto: Slow Walnuts - slowalnuts.com

"Een langzame en milieuvriendelijke teelt is precies het tegenovergestelde van intensieve commerciële productie", vervolgt Moroz. "Oekraïense walnoten worden handmatig geoogst en gedopt door vooral vrouwen op het platteland, die het niet breed hebben. Voor irrigatie wordt alleen regenwater gebruikt. Dankzij het ideale klimaat en de vruchtbare grond zijn de bomen eigenlijk zelfvoorzienend."

Moroz wijst er ook op dat Oekraïense walnoten gemiddeld een hoger gehalte aan gezonde onverzadigde oliën (Omega 3) hebben dan de geteelde vruchten.

"Met Slow Walnuts bouwen we aan een gemeenschap van verzamelaars en consumenten van ethisch geteelde en duurzame biologische walnoten. We hebben al contacten in Frankrijk om het project concreet te ontwikkelen, maar het doel is om ook partners te vinden in andere Europese landen, zoals Italië. Om deze reden hebben we deelgenomen aan Sana 2023 en zullen we aanwezig zijn op andere Italiaanse en buitenlandse beurzen."


Het team van Slow Walnuts en Agromex op Sana 2023

Als onderdeel van het project wordt ook de verpakking tot het absolute minimum beperkt, om de duurzaamheid van het product te vergroten. "Oekraïense walnoten worden bij voorkeur los verkocht (zoals in de dispenser op de foto hierboven) en we weten heel goed hoe lastig dit concept is voor de Italiaanse markt. Op aanvraag zijn er echter ook verschillende verpakkingen verkrijgbaar", besluit Moroz.

Het team van Slow Walnuts zal aanwezig zijn op de volgende evenementen: Anuga (Keulen, Duitsland), 7-11 oktober; Natexpo (Parijs, Frankrijk), 22-24 oktober; Nordic Organic (Malmö, Zweden), 15-16 november.

Voor meer informatie:
Oleg Moroz
Slow Walnuts
Nebesnoi Sotni 7
20300 Uman (Oekraïne)
Tel: +38 (0)68 7543053
[email protected]
www.slowalnuts.com

Publicatiedatum: