Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fokke Terpstra, Okkingastate:

"Onze boerderij is een historische voedselplek met focus op de toekomst"

Aan de terpen van het Friese Wijnaldum ligt de ruim 200 jaar oude boerderij 'Okkingastate' van Fokke Terpstra. Samen met zijn partner Tineke runt hij op deze historische plek een modern biologisch melkveebedrijf met 75 koeien en 65 hectare grond. "Historie en toekomst komen hier samen", volgens Fokke.

Tineke en Fokke.

"In het jaar 0 werd deze regio al bewoond door boeren en we weten dat hier rond het jaar 1600 een boerderij stond. Onze boerderij is in 1817 gebouwd. Die historie omarmen we graag. We hebben bijvoorbeeld geen 'normale' stal, maar een stal die past bij de historische boerderij. We hebben een boomgaard met verschillende hoog- en laagstam fruitbomen, een moestuin en een houtwal met verschillende notenbomen. Naast die aandacht voor de historie en de natuur om ons heen staat in de stal een melkrobot en een automatisch drinksysteem voor de kalveren. Ons bedrijf is modern op een oeroude plek."

Midden in de maatschappij
"Mijn partner Tineke houdt zich graag bezig met boerderijeducatie en het organiseren van open dagen op onze boerderij. Daarnaast hebben we een gastenverblijf waar mensen van over de hele wereld overnachten. We zoeken graag de verbinding met de maatschappij op. Niet alleen om uitleg te geven over de melkveehouderij, maar ook om zelf op de hoogte te blijven van meningen en ontwikkelingen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe burgers naar het boerenleven kijken. En ik probeer uit te leggen dat de boer niet het probleem is, maar juist de oplossing. Door ons grondbezit hebben we een belangrijke taak in het opslaan van CO2 als koolstof in de bodem. En onze klaver in het grasland bindt stikstof uit de lucht. Iedereen is welkom op de boerderij om er iets van te leren."

Waarom biologisch?
"In 2015 kwam de fosfaatregeling. Wij hadden net onze nieuwe stal gebouwd en waren een knelgeval. Mede daardoor zijn we ons gaan herbezinnen. We zijn met minder koeien en dus minder melk op zoek gegaan naar een nieuw verdienmodel en dat vonden we in een biologische melkveehouderij. We boerden destijds al heel bewust; we gebruikten weinig kunstmest en kruisten ons melkvee met rassen die geschikt zijn voor de biologische melkveehouderij, zoals Montbéliarde en Zweeds roodbont. We waren dus al best biologisch bezig en dat maakte de omschakeling makkelijker."

Kiezen voor toekomst
Tot januari 2020 leverde Fokke zijn melk aan FrieslandCampina. Na zijn omschakeling was er geen ruimte bij de zuivelcoöperatie voor zijn biologische melk. Daarom moest hij besluiten om over te stappen naar een andere zuivelonderneming. Nu er bij FrieslandCampina ruimte is voor nieuwe biologische leden, is Fokke opnieuw lid geworden. "Mijn belangrijkste reden is continuïteit. Die continuïteit vertaalt zich heel breed: in het veelzijdige productpakket, de verschillende melkstromen, sterke merken en eigen fabrieken, de internationale onderneming en de coöperatie. Dat is ook waar de 8 zekerheden voor staan; continuïteit en diversiteit. Als je alleen naar de korte termijn kijkt, dan is het misschien niet de meest logische stap. Maar ik kijk graag breder en naar de lange termijn. Het gaat mij om de toekomst van mijn bedrijf."

Zorg
Fokke heeft soms lichte twijfels over de toekomst van de biologische melkveehouderij: "De biologische sector was 10 jaar geleden veel meer onderscheidend. Ik ben benieuwd hoe de biologische melkprijs zich in de toekomst gaat verhouden ten opzichte van de gangbare melkprijs. In de gangbare veehouderij zie je ook dat er nog maar weinig antibiotica gebruikt wordt en er wordt bijvoorbeeld steeds bewuster omgegaan met kunstmest. Dat vind ik een goede zaak, maar hoe kunnen we ons als biologische melkveehouders blijven onderscheiden van gangbaar? Wij proberen als bedrijf ruim te denken en breder te worden en daar sluit FrieslandCampina goed bij aan."

Eén van de oude elementen op de stal.

Thuiskomen
"Ik was blij om terug te keren bij de coöperatie. Het was een gevoel van thuiskomen, een vertrouwd gevoel. Dat Friesland in de naam staat van een internationale onderneming, vind ik mooi. De onderneming is groot, maar voelt voor mij heel lokaal. Met in de regio belangrijke fabrieken, zoals in Bedum en Workum. Daarnaast zijn we samen eigenaar van de onderneming, onze inspraak wordt vertegenwoordigd in een ledenraad en het bestuur kan de onderneming aanspreken. Dat geeft me het juiste gevoel. Ik ben blij dat ik weer bij deze club van melkveehouders hoor."

Landschapsfestival de Triënnale
Benieuwd naar de mooie plek van Fokke en Tineke? Van 22 tot en met 24 september bent u van harte welkom op de boerderij Okkingastate. Onder de naam 'It lân oereagje' leiden de ondernemers u graag rond op hun mooie bedrijf en kunt u exposities bewonderen van Marjon Reiziger en Minke de Groot. Meer informatie vindt u op www.landschapstriennale.com en www.boerderijikkingastate.nl.

FrieslandCampina speelt in op groeiende wereldmarkt biologische kindervoeding

In het Friese Bedum en Workum maakt FrieslandCampina hoogwaardige ingrediënten uit biologische melk, die de hele wereld overgaan. Zoals Deminal® 90 Organic, een hoogwaardig wei-eiwit dat onder andere gebruikt wordt als ingrediënt in biologische kindervoeding. Dit belangrijke ingrediënt wordt bijvoorbeeld verwerkt in Friso Prestige Bio kindervoeding. Met dit product speelt FrieslandCampina in op de wereldwijd groeiende vraag naar biologische kindervoeding.

Wilt u ook het beste uit uw biologische melk halen? Graag gaat onze adviseur Jochem Prinsen met u in gesprek. Laat uw contactgegevens achter via het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Plan een vrijblijvend gesprek.

Dit is een advertorial van FrieslandCampina.

Publicatiedatum: