Watermeloenen uit de vollegrond: "Leuk, maar eigenlijk kan het niet"

Tholen - Vorig jaar sloeg hij een jaar over, maar dit jaar teelde Joep van de Bool weer watermeloenen. "Ondanks alles is het dit jaar toch best aardig gelukt", blikt de Limburgse teler terug. Eind mei werd er geplant, toen de kans op nachtvorst weg was. "Op het moment van planten was het aan de koude kant, maar daarna werd het snel warmer. Met de hoge temperaturen in juni en begin juli hebben de watermeloenen zich heel goed ontwikkeld. Aan het einde van het seizoen zijn er wat meloenen rot geworden door meeldauw, maar door de goede start hebben we een aardige oogst gehad."

In het verleden werden de watermeloenen wel eens door Udea verkocht, maar dit jaar gingen ze naar online winkels als Hofweb en Landzicht. "Het volume was net te klein om interessant te zijn voor de retail."

Uniek
Droog en warm. Onder die omstandigheden gedijt de teelt van watermeloen het best. Daarom zijn consumenten altijd blij verrast dat er biologische watermeloenen zijn uit de Nederlandse vollegrond. "Iedereen die een watermeloen koopt, weet dat dat uit het buitenland komt. Uit Spanje of Portugal. Dat het ├╝berhaupt mogelijk is in Nederland vinden ze verrassend en ook over de smaak zijn ze positief. We hebben dus in feite wel wat unieks."

Eigenlijk kan het niet
Toch ziet Joep de teelt in de toekomst niet verder uitbreiden. "Als je het echt serieus wilt doen, moet je tunnels hebben of een kas. Maar voor buiten is het gewas veel te gevoelig. 'Het kan eigenlijk niet, wat je doet' zei iemand tegen mij. En dat klopt. Daarom hebben we de teelt ook bewust heel klein gehouden. Het weer in Nederland is te wisselvallig. Twee jaar geleden bijvoorbeeld, toen hadden we overstromingen in Limburg. Hier op het bedrijf hadden we daar gelukkig niet zoveel last van, maar de watermeloenen waren helemaal verregend. Daarom kiezen we ervoor om een paar rijtjes 'voor de leuk' te zetten. Als het dan niet lukt, zij het zo."

Als het dan wel lukt, zoals dit jaar, haalt de teler er wel plezier uit. "De smaak is super. Brix rond de tien, zoals het moet. Je kunt best leuke watermeloenen telen in Nederland, maar het is een gevoelig gewas. Ze hebben eigenlijk gewoon Zuid-Europees weer nodig met zon en hitte."

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
Biologische Tuinderij De Waog
Dijk 2
6086 AM Neer
+31 (0)6 460 320 61
joep@dewaog.nl
www.dewaog.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven