Welke biowinkel wil de primeur hebben?

Netwerk Biocyclische Veganlandbouw bezoekt 'De Strokenboerderij'

Leden van het Netwerk voor de Bevordering van Biocyclische Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen brachten op maandag 21 augustus een bezoek aan 'De Strokenboerderij'. Tijdens dit bedrijfsbezoek deelde Isaac Bos van 'De Strokenboerderij', een akkerbouwbedrijf van 40 hectare gelegen in het idyllische Weteringbrug in Noord-Holland, zijn ervaringen met Biocyclische Veganlandbouw. Hij lichtte toe wat er allemaal bij komt kijken, hoe het tot nu toe bevalt en welke opbrengsten het oplevert. Bovendien gaf hij inzicht in de reden achter zijn keuze voor strokenteelt.

Het Biocyclische-Vegan kwaliteitslabel staat garant dat de gewassen op 'De Strokenboerderij' worden geteeld zonder gebruik van kunstmest en dierlijke mest. Isaac Bos vertrouwt op groenbemesters zoals klaver voor bemesting en een deel van zijn zesjarige teeltrotatie is gewijd aan stikstofbindende gewassen zoals sperziebonen en erwten. Het behoud van een gezonde bodem zonder ploegen blijft een fundamenteel principe. Maaisel uit gemeentelijk groen wordt gebruikt om het bodemleven te stimuleren en de bodem te verrijken met essentiële voedingsstoffen die anders verloren zouden gaan door uitspoeling en opname door gewassen.

De innovatieve praktijk van strokenteelt, waarbij gewassen worden afgewisseld met bloemstroken en groenbemesters, speelt een cruciale rol in het voorkomen van ziektes en plagen. Met enige trots presenteerde Isaac Bos dan ook het nieuwe logo van 'De Strokenboerderij' aan de aanwezige leden.

Ondanks uitdagingen gedurende het afgelopen seizoen, variërend van een koud voorjaar tot wisselende perioden van langdurige droogte en overvloedige regenval, kijkt Isaac tevreden terug op de voortgang van gewassen zoals pompoenen en bonen. Het beheersen van onkruid blijft een voortdurende inspanning, waarbij vorig jaar de plant melde een uitdaging was en de akkerdistels juist dit jaar veel aandacht vragen. Deze dynamiek benadrukt dat 'De Strokenboerderij' nog voortdurend in ontwikkeling is. Het plan voor het komende seizoen is om de ongewenste planten beter onder controle te krijgen.

Het aantal bedrijven met een Biocyclische-Vegan kwaliteitslabel groeit gestaag en steeds meer consumenten begrijpen dat groenten en fruit pas echt veganistisch zijn wanneer ze volgens de principes van Biocyclische Veganlandbouw zijn geteeld.

Op dit moment worden de biologische producten van Isaac Bos afgezet in Nederland en Duitsland. De vraag is nu welke biowinkel de primeur wilt hebben met het aanbieden van gecertificeerde groenten uit de Biocyclische Veganlandbouw.

Voor meer informatie:
+31 (0)6 54385908
biovegan@plentyfood.nl
www.biocyclische-veganlandbouw.org
www.biocyclic-vegan.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven