Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meepraten over de toekomst van biotechnologie in voedsel?

Op 6 en 7 september organiseert het Rathenau Instituut twee gratis informatie-avonden over het genetisch aanpassen van voedsel, in Arnhem en Breda. Wat kan en mag er met nieuwe genetische technologieën, zoals CRISPR-Cas? En welke impact hebben de mogelijke versoepelingen van de Europese regels op duurzame voedselproductie of de groenten op jouw bord?

Staan binnenkort de niet-bruinende appel en de relax-tomaat op het menu in Nederland? De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd om het in Europa gemakkelijker te maken om genetisch gemodificeerde gewassen op de markt te brengen.

Als het plan van de commissie doorgaat, komen er straks minder strenge regels voor het aanpassen van groente, fruit en granen met nieuwe technologieën, zoals CRISPR-Cas. Verkopers hoeven dan niet meer te vermelden dat een product genetisch is aangepast. Ook is een risicobeoordeling niet altijd meer verplicht.

Het Rathenau Instituut organiseert twee avonden over deze ontwikkelingen. Wil men meer weten over de nieuwe genetische technologieën, en wat een mogelijke versoepeling van de regels kan betekenen? En wil men meepraten over de toekomst van voedselgewassen die zijn aangepast met CRISPR? Aanmelden kan!

Praktische informatie bijeenkomst Arnhem

Wanneer: Woensdag 6 september

Tijd: 19:30 tot 21:30 uur

Locatie: Rozet, Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem

Kosten: Gratis

Aanmelden: Ga naar Agenda op www.rathenau.nl of bel naar 070-3421542.

Sprekers:

  • Professor John van Oost is microbioloog bij Wageningen University & Research. Hij is een van de grondleggers van de baanbrekende CRISPR-Cas-techniek. Hij zal meer vertellen over CRISPR-Cas en de mogelijkheden die de technologie biedt voor het genetisch aanpassen van planten.
  • Volkert Engelsman is pionier in de biologische landbouwsector en richtte het bedrijf Eosta op, een van de grootste distributeurs van verse biologische groenten en fruit. Hij zet zich in voor een nieuwe, duurzame economie en was co-auteur van het Trouw-opiniestuk “Knippen in het DNA van planten maakt de problemen alleen maar groter”.
  • Arno Dekker, senior beleidsmedewerker Biotechnologie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • Moderator: Esther Molenwijk

Praktische informatie bijeenkomst Breda

Wanneer: Donderdag 7 september

Tijd: 19:30 tot 21:30 uur

Locatie: Nieuwe Veste Breda, Molenstraat 6, 4811 GS Breda

Kosten: Gratis

Aanmelden: Ga naar Agenda op www.rathenau.nl of bel naar 070-3421542.

Sprekers:

  • Professor Michel Haring (Universiteit van Amsterdam) is moleculair plantenbioloog en directeur van het Swammerdam Insitute for Life Sciences (SILS). Hij gebruikt al jaren genetische technieken in zijn onderzoek naar stress-reacties van planten en was co-auteur van het Trouw-opiniestuk “Knippen in het DNA van planten maakt de problemen alleen maar groter”.
  • Niels Louwaars, directeur van Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten.
  • Arno Dekker, senior beleidsmedewerker Biotechnologie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • Moderator: Esther Molenwijk
Publicatiedatum: