Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skeets, Mushroom Compadres:

"Onze paddenstoelen zijn echt biologisch en ethisch geteeld"

"We werken nu al 18 maanden aan dit project. We doen dit project om de verantwoordelijkheid en controle over onze aanvoer terug te nemen. We zouden gemakkelijk kunnen importeren van biologisch gecertificeerde teeltbedrijven van over de hele wereld, maar wij weten dat ons product echt biologisch is geteeld en op een ethische manier," zegt Skeets, oprichter van de Mushroom Compadres.


Skeets in het teeltbedrijf.

De paddenstoelenkwekerij ligt in het kleine gehucht Rogil in Portugal en is de economische motor en het hart van hun bedrijf. Het hoofdkantoor is een gebouw van 280 m2 dat vroeger dienst deed als kruidenierswinkel. Het teeltbedrijf bestaat uit vier teeltruimtes waar Lion Mane's paddenstoelen, oesterzwammen, Reishi paddenstoelen en Maitake worden geteeld.


Het 'lab'.

Het centrale heiligdom van de champignonkwekerij is het lab, waar de teeltbank staat met petrischalen vol verschillende paddenstoelen op kweek. In het lab wordt al het schoonmaakwerk gedaan, maar in de teeltruimte wordt het geënte substraat bewaard. Het substraat bestaat uit gemalen hout vermengd met verschillende sporen.

Verrassend genoeg worden de paddenstoelen eerst op graan geteeld zodat ze zich kunnen "aarden". Daarna worden ze overgebracht naar zakken die worden gevuld met substraat, volgens de strengste hygiëneprotocollen. "Dus eigenlijk enten we het substraat, laten het met rust om het voedsel te koloniseren en wachten op de oogst over een paar weken."

Skeets legt uit dat de oesterzwammen klaar zijn om te beginnen met vruchtvorming. Al het substraat wordt intern gemengd in een enorme mixer van 400 liter. Ze gebruiken pellets van hardhout of stro met wat calcium en een beetje voeding, zoals tarwezemelen.

Na het hydrateren wordt het substraat in zakken gedaan en in een tank geplaatst. Er worden ongeveer 140-160 zakken tegelijk in gedaan. De ketel die stoom in de kamer pompt, wordt aangezet en de zakken pasteuriseren, waardoor de meeste bacteriën en ziekteverwekkers, die de paddenstoelen zouden kunnen verdringen, gedood worden.

Hun zelfgemaakte vernevelaars zijn het resultaat van de genialiteit van het internet, legt Skeets lachend uit. "En ze werken! De stoomcabines en ultrasone vernevelaars zorgen voor een gelijkmatige omgeving met een luchtvochtigheid van 80-90%. Binnenkort komen er meer spannende aankondigingen over nieuwe producten."

Voor meer informatie:
Mushroom Compadres
https://mushroomcompadres.com

Publicatiedatum: