Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste prototype mobiele kippenstal gebouwd

Het netwerk 'Boer Bricoleur' verzamelde het afgelopen weekend op 't Goed ter Heule in Lauwe om het eerste prototype van de mobiele kippenstal te bouwen. Het ontwerp bestaat uit verschillende optionele modules (legnesten, voederbakken en neutrale wanden), die men naar eigen wens kan combineren.

Geert Furniere van VIVES Maaklab maakte het digitale ontwerp voor de mobiele kippenstal en Bert Vandergeynst vertaalde dit vervolgens naar een bouwplan. 't Goed ter Heule zorgde voor een onderstel op wielen dat we konden gebruiken, waarop een combinatie van 3 modules (1m25 per module) lang werd gebouwd. Om de verschillende opties te tonen werden zowel legnesten met individuele deurtjes als met een horizontale klep over de volledige lengte van de module gebouwd.

Het was de eerste keer dat het netwerk op deze manier samen een eerste prototype bouwde. Deze participatieve aanpak werd als heel positief ervaren, o.a. door de waardevolle inzichten en kennis van alle deelnemers (met diverse achtergronden) tijdens het bouwproces. Het leeraspect van 'Boer bricoleur' bleef hierbij ook sterk aanwezig; alle deelnemers kregen de tijd en de ruimte om veel bij te leren over houtbewerking en het volledige bouwproces.

Zelfpluktuin 't Goed ter Heule zal de stal nu een jaartje uittesten en de nodige feedback verzamelen. Volgend jaar wordt het ontwerp verder geoptimaliseerd en in najaar 2024 wordt een bricoleursweek georganiseerd voor landbouwers die een eigen kippenmobiel wensen te bouwen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor de CCBT-website in de gaten houden.

De 10 deelnemers hebben een weekendje hard doorgewerkt en waren na afloop erg enthousiast. "Het was super, ik heb zoveel bijgeleerd!", aldus een deelneemster. Dankzij de culinaire en biologische verwennerijen bleef het energieniveau op peil en er was zelfs nog een beetje tijd om te netwerken met collega-bioboeren die eens langskwamen uit nieuwsgierigheid.

Klik hier voor het volledige artikel en de foto's.

Voor meer informatie:
Carmen Landuyt
CCBT
[email protected]
+32 (0)9 3316085

Bron: CCBT

Publicatiedatum: