Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Olijfgaarden grootste groeier met toename van 25.600 hectare

Biologische landbouwgrond Italië +7,5%

Met een toename van 25.600 hectare in oppervlakte van 2021 tot 2022 zijn olijfgaarden het belangrijkste gewas in het groeiende biologische landbouwlandschap van Italië. Volgens een nieuw rapport van het 'Ministry of Agriculture, Food Sovereignty and Forestry' is de hoeveelheid biologische landbouwgrond van 2021 tot 2022 gestegen met 7,5 procent, een stijging ten opzichte van de 5,4 en 1,7 procent in de vorige twee jaarlijkse intervallen.

© Stefania Valvola | Dreamstime.com

Meer specifiek wordt 2.349.880 hectare actieve Italiaanse landbouwgrond beheerd via biologische landbouwpraktijken, wat neerkomt op 18,7 procent van het totaal. De overheid definieert actieve landbouwgrond als weilanden, blijvend grasland, boomgewassen en tuinen voor huishoudelijk gebruik die actief in gebruik zijn.

Volgens het Italiaanse Instituut voor diensten voor de landbouw- en voedselmarkt (Ismea), dat het rapport presenteerde, is het aantal biologische marktdeelnemers tussen 2021 en 2022 met 8,9 procent gestegen. Van die 92.779 bedrijven zijn er 82.627 landbouwbedrijven.

Tijdens de presentatie zei Fabio Del Bravo, plattelandsontwikkelings-ambtenaar bij Ismea, dat de actieve biologische landbouwgrond in de periode met ongeveer 160.000 hectare is gegroeid, waarvan olijfgaarden 16 procent voor hun rekening nemen.

De toename van 25.600 hectare maakt biologische olijfgaarden tot de belangrijkste bijdrage aan de huidige uitbreiding van de biologische landbouw in het land. Biologische wijngaarden groeiden met 7 procent.

Volgens het rapport is Toscane de Italiaanse regio met de meeste actieve biologische landbouwgrond, met 36,8 procent. En in Puglia, de grootste olijfproducerende regio van het land, is 24,7 procent van de actieve landbouwgrond nu biologisch.

Del Bravo zei dat de cijfers in het rapport laten zien dat de actieve uitbreiding van landbouwgrond en het vermogen van biologische landbouwbedrijven om te concurreren op de markt afhankelijk zijn van financiering door de EU en nationale ontwikkelingsprogramma's.

Daarnaast liet het rapport zien hoe de binnenlandse vraag naar biologische voedingsproducten nog steeds achterblijft, met een stijging van 0,5 procent van 2021 tot 2022. Slechts 1,6 procent van de uitgaven van consumenten aan biologisch voedsel gaat naar biologische olijfolie en andere plantaardige vetten.

Tijdens de presentatie zei Del Bravo dat veel factoren bijdragen aan de langzame groei van de waarde van biologische voedingsmiddelen die aan consumenten worden verkocht. De belangrijkste factor is de inflatie, die jaarlijks 6,4 procent bedraagt. Inflatie heeft invloed op de koopkracht van huishoudens en de koopprioriteiten van gezinnen.

Omdat de afstand tussen de prijzen van biologisch voedsel en hun conventionele tegenhangers groot blijft, kiezen gezinnen vaak niet voor biologisch voedsel.

De stagnatie in de vraag is één van de meest kritieke uitdagingen voor de biologische landbouwsector. Desondanks toont de Italiaanse biologische landbouwsector volgens het rapport een buitengewone vitaliteit dankzij de fondsen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU en de toenemende samenwerking tussen de verschillende organisaties en verenigingen van biologische producenten.

Daarnaast zei Del Bravo dat de horecasector (restaurants, hotels en cafés) steeds meer geïnteresseerd is in het aanbieden van biologische producten aan klanten.

Tijdens de presentatie bevestigden Italiaanse overheidsfunctionarissen dat ze de huidige ontwikkelingsprogramma's en de institutionele publieke communicatie over de gezondheidsvoordelen van de consumptie van biologische voedingsmiddelen willen versterken.

Bron: Olive Oil Times

Publicatiedatum: