De kleurrijke historie van de Hagheweyders

Momenteel lopen er in Nederland zo'n 200 Hagheweyders rond bij medewerkende fokkers. Onlangs zijn op boerderij de Braamstruik 12 kippenhouders van de Hagheweyders samengekomen om ervaringen uit te wisselen. Achter dit bijzondere kippenras zit een hele geschiedenis. Deze is door Did-It op papier gezet:

Omstreeks 1975 was Andreas Wijgmans begonnen met het ontwikkelen van een dubbeldoel nuthoen op landgoed Hagheweyde in Warmond, dat geschikt zou zijn voor de biologisch-dynamische kippenhouderij. In maart 1985, was er in Driebergen een bijeenkomst van Andreas Wijgmans, Ton Baars, Hans Meijer en enkele andere betrokkenen. De aanleiding was het formuleren van fokdoelstellingen voor de Hagheweyders. Hans en Andreas kenden elkaar van de Kraaybeekerhof tijdens een cursus kippenhouden door Andreas en Wil van Eijsden waarbij de meest elementaire eigenschappen van de kip werden uitgelegd.

Andreas Wijgmans in de kippenstal

BD kip
In het verleden ontstonden biologische kippen nog uit gangbare ouderdieren die biologisch voer kregen en volgens de biologische normen werden opgefokt. Andreas en anderen met hem vonden dat niet juist en hij besloot oude rassen te combineren in een fokprogramma om genetische diversiteit te krijgen en zo een eigen BD-kip te fokken. Hij kon de foktomen kwijt op het landgoed Hagheweyde in Warmond waar voorheen varkens van Warmonderhof waren gehuisvest.

Doelstellingen
In de bijeenkomst in 1985 werd bepaald wat de fokdoelstellingen waren, vooral goede biologische legkippen. Dat was nog niet het geval, het idee was om twee stammen te fokken en enkele eisen te hanteren wat betreft voer, broedsheid, eikleur en kwaliteit, gezondheid en vitaliteit (buitenkip). Dubbeldoelkippen die zichzelf in stand kunnen houden. Enige jaren later kregen we advies van Prof. Dr. Maarten Frankenhuis, toen directeur van de Gezondheidsdienst voor Pluimvee in Doorn. Dat gaf de fokkerij een goede impuls. (Later werd Maarten directeur van Artis).

Kraaybeekerhof
In 1990 kreeg Rien van den Berg broedeieren van de Hagheweyders van Andreas. Dat bleek later een goede zet van Andreas te zijn geweest toen honden en vossen de stam op Kraaybeekerhof decimeerden. Rien had de kippen op verschillende plaatsen in de directe omgeving, onder andere De Wederkerigheid, en elders in Nederland uitgezet. Met behulp van die dieren is de Hagheweyder stam opnieuw opgebouwd. Toen Andreas naar de Verenigde Staten vertrok, (met een aantal broedeieren), hield Rien het project op Kraaybeekerhof gaande. We kunnen gerust stellen dat er zonder het optreden van Rien geen Hagheweyders meer geweest zouden zijn.

Hagheweyder haan met hennen

In 2004 worden 73 eieren van Hagheweyders uit Kraaybeekerhof uitgebroed bij de secretaris van de Barnevelder vereniging. Ze kwamen allemaal uit. De secretaris had 100% uitkomst nog nooit meegemaakt! Overigens wordt op het ogenblik ongeveer de helft van de kuikens bij de verschillende fokkers uitgebroed onder de kloek (natuurbroed) en de andere helft in de broedmachine.

Genetische diversiteit
In 2015 worden de fokdoelstellingen geactualiseerd. En voortdurend wordt nagedacht over de genetische diversiteit bij het inkruisen van andere rassen en bij de selectie van de fokdieren. In de loop der jaren is, in navolging van Andreas, heel wat geëxperimenteerd met dieren van verschillende rassen. Het inkruisen van Marans heeft geleid tot een aantal zwart-koperhalzige dieren, en varianten daarvan. Op zeer bescheiden schaal wordt ook gewerkt met de aanwijzingen van Franz Ruhlni in diens 'Brutkalender', om vitale kuikens te krijgen. Andreas had de Brutkalender gekregen van Addick Land.

Hagheweyder kloek met 14 kuikens op De Braamstruik

Het vervolg
Een initiatief voor het vervolg hierop vindt plaats in augustus 2021 op boerderij De Braamstruik waar Hans Meijer, Poppe Braam, Willem van Wijk, en andere betrokkenen over de gewenste eigenschappen van de Hagheweyder spreken waar ondertussen goede resultaten mee worden bereikt. In oktober is er een hanenvlees-proeverij op de Braamstruik met meer dan 20 deelnemers, een inleiding door Poppe Braam en een uitleg door Hans Meijer en Hubert Cremer, van Biomühle die speciale kruidenmengsels voor het legmeel maakt. Jan Dirk en Irene van Remeker, het Paradijs, de Geluksvogel en andere betrokkenen zijn ook aanwezig bij de proeverij.

2023
Inmiddels is het zomer 2023 en zijn er een 200-tal Hagheweyders verspreid over het land bij medewerkende fokkers. Het kleurslag patrijs is favoriet en er wordt ook met andere kleurslagen geëxperimenteerd. Op boerderij de Braamstruik komen 12 kippenhouders van de Hagheweyders samen om ervaringen uit te wisselen. De Hagheweyder kippen zijn nog volop favoriet bij de fokkers als een mooie kleurrijke biologische kip.

Voor meer informatie:
novazembla@trinedmail.nl
info@diditorganic.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven