Le Pain Quotidien introduceert 'cannabisbrood'

Cannabisbrood is de nieuwste innovatie van Le Pain Quotidien. Of zoals CEO Annick van Overstraeten het zegt: "ons meest ecologische brood tot nu toe, ontwikkeld door onze oprichter Alain Coumont in samenwerking met de Canbe Farm in Waals-Brabant." Het cannabisbrood wordt verkocht in alle 54 bakkerijen en restaurants in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het cannabisbrood van Le Pain Quotidien bestaat uit een mix van gepelde en ongepelde cannabiszaden, bloem van gemalen cannabiszaad, de traditionele Le Pain Quotidien zuurdesem en biologische bloem. Hennepzaden zijn lekker en gezond, maar de keuze voor dit controversiële zaad is in de eerste plaats ecologisch gedreven, want de teelt van Cannabis Sativa L. plant biedt veel voordelen voor de landbouw, en onze planeet in het algemeen.

Het is een CO2-vriendelijk brood: de hennepplant slaat jaarlijks per hectare tot 15 ton koolstofdioxide (CO2) op. Dat is het equivalent van 9 personenwagens van de weg halen en meer dan bijvoorbeeld de meeste bomen en graangewassen, die 2 tot 6 ton CO2 per hectare per jaar opslaan.

Cannabis Sativa L., of hennep, is een plant die de bodem gezond maakt en geen extra water vereist omdat de wortels tot meer dan een meter diep naar water kunnen zoeken. De diepe wortels helpen bij het beluchten van de bodem, wat de groei van andere gewassen in een rotatiesysteem bevordert.

Hennep is een veelzijdig natuurlijk materiaal zonder afval, omdat de volledige plant gebruikt kan worden in verschillende toepassingen, van textiel en papier tot isolatiemateriaal.

De teelt van de Cannabis Sativa L. plant in Europa is een voorbeeld van de ecologische transitie in de landbouw die landbouwers meer veerkracht moet geven. Het komt tegemoet aan de doelstellingen uit de Europese Green Deal en meer specifiek aan de “van boer tot bord”-strategie. Dat is de ambitie van de Europese Commissie om toonaangevend te zijn bij de wereldwijde overgang naar een competitief duurzaam voedselsysteem.

Hennepzaad bevat een schat aan vitaminen (B en E) en mineralen als magnesium, kalium, ijzer, zink en fosfor. De zaden, ook gepeld of gemalen, zitten boordevol magnesium, meer dan 60% oplosbare vezels en eiwitten die essentieel zijn voor de darmgezondheid. Ze zijn een geweldige bron van plantaardig eiwit, omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren.

"Ons cannabisbrood is het resultaat van onze zoektocht om kleine stappen te zetten naar een betere wereld, door aandacht te hebben voor de planeet. Het maakt dan ook deel uit van onze 'small steps', waaronder we onze keuzes rond biologische, lokale en circulaire producten bundelen. Brood is het belangrijkste product van Le Pain Quotidien, daarom zochten we naar innovaties die de impact van brood op de planeet verbeteren, het gebruik van hennep in brood ondersteunt deze missie. Deze stap was overigens niet zo klein om te zetten. Het was een uitdagende missie. Cannabis heeft een slechte naam door de marihuana, maar daar heeft dit brood niets mee te maken. Onze klanten kunnen gerust zijn, en we communiceren er ook duidelijk over", aldus Annick Van Overstraeten.

Het Cannabisbrood is te koop in alle bakkerijen van Le Pain Quotidien voor €6,75. In de restaurants kunnen gasten tartines bestellen, met aangepaste topping voor de beste smaakervaring.

Voor meer informatie:
Le Pain Quotidien
info@lepainquotidien.nl
www.lepainquotidien.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven