Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Kenens, VerKen Bio Deli-Vers:

"We zijn één van de eerste die Qtee en Piqaboo op biologische wijze telen"

Tholen - Afgelopen week was NFO Kring Zeeland - Noord-Brabant op een studiereis langs verschillende Belgische bedrijven. Hierbij werd ook het biologische teeltbedrijf VerKen Bio Deli-Vers aangedaan. Het bedrijf wordt gerund door Gerard Kenens en zijn oom Yvan Verhemeldonck. Gerard nam het gezelschap van een 25-tal geïnteresseerden mee door zijn boomgaard en vertelde over de uitdagingen in de Belgische biologische teelt.


Gerard Kenens neemt het gezelschap mee de boomgaard in.

Het bedrijf teelt op ongeveer 21 hectare biologische appelen en peren, waarvan zo'n 9 hectare uit appelen bestaat en 12 hectare uit peren. De biologisch teler legde uit dat het voor telers altijd belangrijk is om te kijken naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe variëteiten. Zo teelt het bedrijf Natyra, Santana, Jonagold en Jonagored appelen, maar is het in een transitie om haar percelen met Jonagold om te zetten naar resistente rassen. "Als je ziet dat iets niet goed gaat, moet je als bedrijf durven te kijken naar verandering. De markt van de Jonagold wordt alsmaar moelijker. Al jaren is er eigenlijk simpelweg te veel Jonagold beschikbaar. Dat geldt voor zowel conventioneel als biologisch. Dan moet je een keuze maken."

"Wij hebben daarop besloten te kijken naar andere rassen", vervolgt Gerard. "Zo hebben we bijvoorbeeld ook Natyra geprobeerd. Het is een appelras dat misschien wat meer arbeid vraagt en minder opbrengt, maar verkoopt voor een hogere prijs. We kiezen er bijvoorbeeld ook bewust voor om de Natyra na de Jonagold te vermarkten, omdat je daar in volle Jonagold-periode een 30 procent hogere prijs voor kan maken dan voor de Jonagold. Het is het enige ras dat het einde van het seizoen haalt zonder smaakverlies. Hij is niet makkelijk te telen, maar is heerlijk van smaak en houdt zich dus goed in bewaring."

Eenzelfde verschuiving zien we bij de biologische teler uit Loksbergen in de perenteelt. Van origine bestaat een groot deel van de perenpercelen van Gerard en zijn oom uit de Conference, maar recent is hij ook gestart met de Qtee en Piqaboo. "Dit is vanuit een samenwerking met Kris Wouters van Wouters Fruit, maar is in het biologische segment nog relatief nieuw, waardoor het voor ons ook nog een beetje een zoektocht is. Met de Qtee zijn we één van de eersten die ze op biologische wijze telen op zo'n 4 hectare, maar we hebben er veel vertrouwen in. Ze zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziektes en, in tegenstelling tot de Natyra, ook makkelijk te telen. Het is een manier om je te onderscheiden in het huidige landschap, wat zeker bij biologisch steeds belangrijker wordt. De pluk verwachten we rond 15 augustus te starten en het ziet er vooralsnog zeer goed uit."


Traditioneel systeem met houten palen

Hagelnetten
Wel ziet de jonge biologische teler steeds meer het belang van hagelnetten over haar percelen. "We zijn langzaamaan volledig naar hagelnetten aan het overschakelen en zien dat onder deze delen veel minder zonnebrand is ontstaan." Hermens Fruitsystems leverde de hagelnetten voor het bedrijf en al lopend door de boomgaard zie je de transitie naar volledige overkapping. "Het is natuurlijk een flink kostenplaatje, dus we zijn begonnen met het waaiersysteem, waarbij de netten aan 1 kant van de bomen hangt. Financieel was dit, zeker in het begin, de enige optie voor ons en het werkte in principe prima. Echter als de wind in de verkeerde richting staat, heb je een probleem", lacht Gerard.


Systeem met netten aan de zijkant

"Langzaamaan zijn we in verloop van tijd daarom overgestapt op een traditioneel antihagelsysteem met houten palen, die je in andere percelen van het bedrijf ziet. Vervolgens zijn we gaan kijken naar het nieuwste systeem met de betonpalen met grijze netten, waarover we heel tevreden zijn. Alleen komt daar dus een fors kostenplaatje bij kijken. We zien dat het steeds belangrijker wordt, maar zullen het langzaam uit moeten bouwen om al ons fruit te beschermen."


Antihagelsysteem met betonpalen

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen
+32 474199809