Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Denis Strickrodt, Bio Markt Nord GmbH

"De verdubbeling van de biologische wortelprijzen heeft ons seizoen gered"

De biologische sector in Noord-Duitsland kan terugkijken op een bewogen afzetseizoen. "Door de droogte moesten we zware verliezen tot 50% accepteren, vooral voor biologische wortelen. Er was ook een opbrengstdaling van 20%. De oogstverliezen en de hoge teeltkosten werden echter grotendeels gecompenseerd door de hoge telersprijzen. In dit opzicht heeft de verdubbeling van de wortelprijzen ons seizoen gered," vat Denis Strickrodt, inkoper en verkoper bij Bio Markt Nord GmbH, gevestigd in Hamelen, samen.

De telersvereniging verkoopt uitsluitend biologische wortelgroenten en aardappelen van Bio Markt Nord partnerbedrijven en andere partnerbedrijven in Nedersaksen die uitsluitend biologische groenten telen volgens de normen van de vereniging. Het bedrijf levert aan grootverpakkers en supermarktketens in heel Duitsland. Op dit moment bevindt het bedrijf zich in de klassieke zomerstop, zegt Strickrodt. "Het zal ongeveer twee weken duren voordat we nieuwe biologische wortelen uit Nedersaksen kunnen kopen. Onze eigen producten zullen waarschijnlijk vanaf begin augustus beschikbaar zijn, en in oktober beginnen we geleidelijk aan met de nieuwe oogst van bieten, pastinaak, etc." Om het gat in de afzet van wortelen te dichten, bood het bedrijf tot vorig jaar geïmporteerde biologische producten uit Israël aan. "Uit kostenoverwegingen exporteert onze partner uit Israël nu alleen nog conventionele wortelen die niet via Bio Markt Nord op de markt werden gebracht."

Over het algemeen is de vraag naar regionale biologische wortelen het hele seizoen door hoog en stabiel geweest. Strickrodt: "Vergeleken met vorig jaar konden we onze producten heel goed afzetten. Alleen de afzet van onze pastinaak verliep wat traag, hoewel we uiteindelijk het hele oogstvolume konden verkopen. Naar mijn mening was dit te wijten aan verschillende factoren: ten eerste is pastinaak vrij duur in vergelijking met wortelen. Ten tweede wordt pastinaak over het algemeen gezien als een aanvullend product, dat men eerder laat liggen, ook met het oog op de inflatie." Hierdoor zal het areaal voor pastinaken dit jaar licht afnemen.

Goede vooruitzichten voor het komende seizoen
Ondanks de vele uitdagingen ziet Strickrodt de toekomst met vertrouwen tegemoet. "De markt, d.w.z. de afzet van biologische groenten, blijft goed en stabiel. De planten hebben zich de afgelopen weken erg goed ontwikkeld en daarom verwachten we nu al goede opbrengsten." Ook op de langere termijn is de trend in de regionale biologische groenteteelt heel positief. Er is dus potentieel voor uitbreiding. "De afgelopen jaren hebben we ons nauwelijks beziggehouden met mogelijke uitbreidingen van het assortiment, maar we staan absoluut open voor nieuwe gewassen. We hebben echter maar beperkte irrigatiemogelijkheden, waardoor bepaalde gewassen moeilijker te telen zijn."

Voor meer informatie:
Denis Strickrodt
Bio Markt Nord GmbH
Gut Oehrsen 1
D-31789 Hameln, Duitsland
Tel.: +49 (0)5151 100 188
[email protected]
www.biomarktnord.de

Publicatiedatum: