Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het bestrijdingsmiddel is verboden"

Appelbloesemkever groot probleem voor appeltelers

De appelbloesemkever maakt een opmars en tast de appels van fruittelers aan. Voorheen gebruikten zij het biologische bestrijdingsmiddel Raptol, maar dat mag dit jaar niet, omdat het gevaarlijk is voor bijen en hommels. Alternatieven zijn er wel, maar die werken minder goed. En voor biologische telers is er niets. "Dat middel móét terugkomen", zegt biologisch teler Merkens tegen RTV Utrecht.

"Op het gehele bedrijfsoppervlak heb ik denk ik 20 à 30 procent schade, maar er zijn ook gevallen van 50 procent. Eén beest legt veertig eieren, dus het gaat heen snel. Hij heeft ook geen natuurlijke vijand die er iets tegen kan doen. Normaal gesproken gebruiken we dan bestrijdingsmiddelen, maar dat middel is er nu niet", vertelt teler Mark Vernooij.

Schade
Het gebruik van het bestrijdingsmiddel is verboden door het Ctgb, de organisatie die besluit over de toelating van gewasbeschermings-middelen, zo schrijft BN De Stem. Telers zoals Mark Vernooij konden eerder gebruikmaken van een uitzonderingsregel. Sinds dit jaar is dat niet meer mogelijk. In een aantal Europese landen is gebruik van het bestrijdingsmiddel tegen de appelbloesemkever wél toegestaan. Nederlandse consumenten kunnen het product in de winkel kopen, voor particulier gebruik zijn de regels minder strikt.

De fruitteler uit Cothen heeft al zijn hoop gevestigd op een nieuwe vrijstelling voor gebruik van het bestrijdingsmiddel.

Publicatiedatum: