Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen boven biologische frambozen

Bij bioschmid GmbH in het kanton Luzern is een dynamische agri-PV-installatie van insolagrin in gebruik genomen. De installatie maakt deel uit van een pilotproject waarin drie verschillende systemen van zonnepaneelinstallaties worden vergeleken met een controlezone. Aansluitend op de ingebruikname zullen het Zwitserse federale onderzoeksstation Agroscope Conthey (agronomisch gedeelte) en de universiteit van Bern (PV-gedeelte) drie jaar lang onderzoek doen en het project begeleiden. De pilotinstallatie, die gelanceerd is door bioschmid, wordt ondersteund door het pilot- en demonstratie-programma van het Zwitserse federale energiebureau, het kanton Luzern (Swisslos), de Fondation sur la Croix en andere stichtingen, evenals de betrokken systeemleveranciers.

Dit nieuwe systeem is een belangrijke stap op weg naar de energietransitie in Zwitserland. Het laat zien dat er direct schaalbare innovatieve oplossingen zijn die planten in de tuinbouw beschermen en groene energie produceren in hetzelfde gebied.

De installatie is gebouwd op een terrein van 2600m2 frambozen en zal naar verwachting naast de frambozenopbrengst ongeveer 190 MWh elektriciteit per jaar produceren.

De agri-PV-installatie helpt telers bij de overgang naar een duurzamere en veerkrachtigere tuinbouw. Het biedt een vervanging voor folietunnels en een optie voor consumenten om te kiezen voor energiebewust fruit.

Voor meer informatie:
[email protected]
insolight.ch

Bioschmid GmbH
Oberfeld 1
CH-6284 Gelfingen, Zwitserland
Tel.: +41 (0)41 917 10 68
[email protected]
www.bioschmid.ch

Publicatiedatum: