Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kom kijken en leren van de teeltervaringen: BioVelddag op 5 juli

Mengteelten: dé innovatie van de komende 10 jaar?

Mengteelten vormen wellicht dé innovatie die de komende tien jaar een grote impact hebben op ons landbouwsysteem. Mengteelten zorgen niet alleen voor een robuustere teelt met meer biodiversiteit en weerbaarheid tegen ziekten, plagen en klimaatsveranderingen, maar ook voor een verbeterde productiviteit. Daarnaast bieden ze voordelen voor het landschap. In een monocultuur breiden ziekten en plagen zich explosief uit. In mengteelt wordt dit doorbroken en kan een epidemie zich minder snel ontwikkelen. Dat blijkt bij roest in tarwe en ook bij uitbraken van phytophthora in aardappelen. Daarnaast wordt meer ruimte geboden aan natuurlijke vijanden. "Spinnen en torretjes bijvoorbeeld spelen een grote rol bij de beheersing van bladluizen maar hun actieradius is beperkt", zegt Wijnand Sukkel van PPO Plant Research.

Op de BioVeldddag zijn verschillende demovelden van mengteelten te zien. Er is zowel in de praktijk als bij de onderzoeksinstituten WUR en door het Louis Bolk Instituut resultaten van ervaringen voor veehouders als voor akkerbouwers. Veehouders teelden veldboon of erwt in mengteelt met diverse granen voor eigen gebruik; geoogst als GPS of als droge korrel. Voor de akkerbouw ligt de afzet ingewikkelder, omdat verwerkers zijns ingesteld op de afname van mono-product. Kom kijken en praat met onderzoekers bij. Bekijk het programma, proefvelden en plattegrond op de website www.biovelddag.nl.

Open teelten-WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy, organiseren op woensdag 5 juli weer live in Lelystad de BioVelddag 2023 (op de proeftuin Agroecologie en Technologie in Lelystad). Het thema dit jaar is Markt, Mechanisatie & Maatschappij het BioVelddag. Het team wil daarmee een bewuste verbinding leggen met de hedendaagse benodigdheden in de sector. Anders dan andere jaren wordt er ruimte geboden voor demonstraties vanuit de praktijk. Dit kan in de vorm van mechanisatie technieken of in de vorm van de aanleg van een rassenproefveld of nieuwe (meng) teelten.

BioVelddag 2023 'Markt, Mechanisatie & Maatschappij'
Datum: woensdag 5 juli 2023
Start Velddag: 13 uur, veld- en machinedemo's, workshops, en meer
Entree bezoekers: gratis
Meer informatie of aanmelden als standhouder: www.biovelddagen.nl

Apart aanmelden voor het ochtendprogramma
Agrifirm lezingen: Kringloop sluiten op de (melk)veehouderij, levensduur witte klaver verlengen, en Europese bio marktanalyse (voor iedereen) start 10 uur. Opgave via www.agrifirm.nl/velddag
Skal-workshop regelgeving start om 9 uur; opgave via deze link.

Publicatiedatum: