Binnenkort bio-appelen uit Libanon beschikbaar

Libanese biologische appeltelers en -exporteurs maken zich op voor een nieuw seizoen. Volgens Rudolph Elias, CEO van Agreen Organics, lijkt de oogst bevredigend te zijn en zullen zowel de kwaliteit als de vraag op de afspraak zijn.

"In de maand juni hebben we al een appel beschikbaar. Het is een zeldzaam groen ras waar niet veel vraag naar is, plaatselijk bekend als mufti. Van de meest populaire rassen begint de oogst later: Gala half juli en Golden, Double Red en andere rassen half september. Het zuiden van Libanon opent en het noorden van het land sluit het seizoen."

De teeltomstandigheden zijn dit jaar uitstekend geweest, verzekert Elias, waarmee de eerdere zorgen van de telers zijn weggenomen. "We waren ongerust over de impact van de klimaatverstoringen die de hele wereld treffen. Uiteindelijk hadden we echter goed koud weer en optimale klimatologische en fytosanitaire omstandigheden voor de biologische appelteelt. In sommige streken heeft het wel enkele dagen gehageld en er is dus wat schade. Maar over het algemeen zijn de Libanese appelen dit seizoen van zeer goede kwaliteit, vooral in de gebieden waar geen hagel is gevallen en bij telers die over hagelnetten beschikken."

De vraag naar Libanese appelen belooft groot te worden, vervolgt de exporteur. "Traditionele markten zoals Irak en Egypte houden hun vraag op peil. Naast deze landen hebben we toegang weten te krijgen tot een aantal Aziatische markten en ook tot de Golfstaten, dankzij intense inspanningen en bezoeken van telers- en exporteursdelegaties gedurende het hele jaar. We zullen op dit momentum blijven voortbouwen om openingen in Europa te creëren en daarom gaan we later op het jaar ook naar de Fruit Attraction in Spanje."

Libanese telers en exporteurs slaan de handen in elkaar om bio-appelen aantrekkelijker te maken op de wereldmarkt. "Er is een reorganisatie gaande om het beheer, de afstemming met klanten en de hulp aan telers te centraliseren. Het doel van deze reorganisatie is het schrappen van een stap in het inkoopproces, door het verwijderen van een tussenpersoon uit de handelsketen. Deze centralisatie moet het mogelijk maken om voor zowel telers als importeurs van Libanese appelen aantrekkelijkere prijzen te realiseren."

"De export begint zodra de oogst van start gaat. Deze exportmodus is ook de meest gebruikelijke", voegt de exporteur toe. "Er zullen ook volumes worden opgeslagen in koelhuizen, die tot maart beschikbaar zullen zijn. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in met zonne-energie gekoelde magazijnen om lagere exportprijzen mogelijk te maken."

Al deze factoren die de teelt en opslag bepalen zullen resulteren in een "vrij breed prijsspectrum" voor biologische Libanese appelen, die over het algemeen in het premiumsegment worden ingedeeld. "De prijzen zullen afhangen van specificaties, rassen en het tijdstip in het seizoen. De beste prijzen zijn voor partijen die direct na de oogst worden geëxporteerd. Ook zal de lagere opbrengst in de door de hagel getroffen regio's een impact hebben op de prijzen, die iets hoger zullen zijn dan normaal", besluit Elias.

Voor meer informatie:
Rudolph Elias
Agreen SAL
Tel: +961 9 211411 (Libanon)
info@agreen.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven