Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken: Friland ziet omzet biologisch vlees afnemen

Lagere verkopen hebben geleid tot een omzetdaling van 13% voor Friland (de biologische tak van Danish Crown) in de eerste helft van het boekjaar 2022/23. Als gevolg hiervan zijn de betalingen voor leveringen aan coöperatieve eigenaren gedaald met 0,40 euro per kilo.

Stijgende energiekosten, onder andere, hebben consumenten hard getroffen en hebben een grote impact gehad op de verkoop van biologisch vlees. Friland heeft een sterke impact gevoeld. In de eerste zes maanden van het boekjaar 2022/23 daalde de omzet van Friland met 13% van 549 miljoen Deense kronen in 2021/22 naar 478 miljoen Deense kronen (oftewel ongeveer 73,67 miljoen euro en 64,14 miljoen euro).

"Het is altijd onbevredigend om terrein te verliezen, maar gezien de marktomstandigheden hadden we eigenlijk gevreesd dat de ontwikkelingen nog erger zouden zijn. Door gerichte inspanningen zijn we erin geslaagd redelijk succesvol door de markt te navigeren, zodat onze biologische producten ondanks de uitdagingen zo aantrekkelijk mogelijk blijven", zegt Claus Hein, de CEO van Friland.

Dezelfde trend is te zien in de totale verkoop van biologisch vlees in Denemarken in 2022, met cijfers van Statistics Denmark die laten zien dat de verkoop van biologisch rundvlees, varkensvlees en kippenvlees met respectievelijk 26%, 27% en 20% daalde ten opzichte van het jaar ervoor. De ontwikkelingen zijn in de eerste drie maanden van 2023 niet veranderd en de situatie is duidelijk onhoudbaar.

"Als we een breed assortiment biologische producten van Friland in de meeste supermarkten willen behouden, hebben we de steun van de Deense consumenten nodig. Het is van het grootste belang dat we de verkoop stimuleren om ervoor te zorgen dat de biologische veehouderij weer financieel levensvatbaar wordt. We naderen het punt waarop veel van onze producenten moeten kiezen of ze doorgaan met hun biologische productie", aldus de CEO.

Friland's gemiddelde afrekenprijzen voor biologische varkensleveranciers daalden met 3 Deense kronen van DKK 25,76 naar DKK 22,40 per kilo in de eerste helft van het boekjaar 2022/23 ten opzichte van de periode een jaar eerder. Dit komt overeen met een daling van 13%. In dezelfde periode is de totale gemiddelde betaling aan leveranciers van biologisch rundvlees licht gestegen van DKK 29,56 per kilo naar DKK 30,39 per kilo, als gevolg van een laag aanbod van rundvlees in Europa. Tot slot ontvingen leveranciers van conventionele scharrelvarkens in de eerste helft van 2022/23 een afwikkelingsprijs van 15,12 DKK per kilo, tegenover 12,30 DKK per kilo in dezelfde periode van 2021/22, maar ondanks de stijging heeft ook deze groep producenten het financieel moeilijk.

"Het is de bedoeling dat de afrekenprijzen, die de marktomstandigheden weerspiegelen, boeren in staat stellen om te leven van de productie van vlees voor onze concepten, maar al meer dan een jaar is dat niet het geval voor de coöperatieve eigenaren die varkens leveren, omdat ze zeer hoge kosten hebben gemaakt voor met name voer en energie."

Danish Crown, de eigenaar van Friland, blijft geloven dat Deense consumenten biologische producten zullen blijven kopen. Volgens Jais Valeur, Group CEO van Danish Crown, is de verdere ontwikkeling van de biologische sector in Denemarken echter afhankelijk van Deense consumenten die de producten van Friland kopen om de productie van biologisch varkens- en rundvlees in Denemarken te behouden. "Bij Danish Crown geloven we in biologische producten en zien we Friland als één van de paradepaardjes van de groep. Daarom investeren we in branding en positionering van biologische producten via Friland. Op de lange termijn zijn we echter afhankelijk van consumenten die kiezen voor biologische producten in de supermarkten als we een overwicht van Deense producten op de markt willen behouden."

Voor meer informatie: www.friland.com

Publicatiedatum: