Op WUR-symposium 'crowdthinken' voor gezonde en duurzame productie van voedsel

We moeten het samen doen, zeker als het gaat om de grote veranderingen die nodig zijn om tot een duurzaam voedselsysteem te komen. Dat is de gedachte achter de ‘crowdthinking’-actie waar komende maandag een eerste aanzet voor wordt gegeven tijdens het internationale symposium ‘The Environmental Impact of Food Systems’ aan Wageningen University & Research (WUR), zo meldt WUR.

Initiatiefnemer van het symposium en WUR-onderzoeker Hannah van Zanten: "Met onze crowdthink-actie – samen nadenken over duurzame oplossingen - willen we tijdens en na het symposium weten wat vanuit bedrijfsleven en samenleving wordt gevraagd. Dit verwerken we in een onderzoeksvoorstel zodat wij de aankomende jaren hopelijk samen met actoren aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem kunnen werken."

Gezond voedsel met respect voor planeet
Het symposium vindt plaats op maandag 12 juni aan Wageningen University & Research (WUR) en wordt geopend door Sjoukje Heimovaraa (voorzitter WUR). Presentator Harm Edens is gespreksleider.

Hannah van Zanten, eveneens projectleider van het onderzoeksteam Circulair Food Systems: "Ons onderzoek laat zien dat we gezond voedsel kunnen produceren met respect voor de planeet. De vraag is: hoe komen we daar? Daarvoor is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan. Samen het voedselsysteem opnieuw inrichten en transitiepaden maken zodat we toewerken naar onze doelen."

"Hiervoor moeten we moeilijke keuzes maken over bijvoorbeeld minder dieren, anders consumeren maar we moeten zeker niet alleen kijken naar wat er niet meer kan maar juist ook naar wat er wel kan en samenwerken aan perspectieven."

Programma
Die gesprekken over de transitie naar een duurzaam voedselsysteem vinden al plaats tijdens het symposium. Gerenommeerde wetenschappers geven hun visie op het huidige en toekomstige voedselsysteem. Dit zijn Hannah van Zanten (WUR), Michael Clark (University of Oxford), Anita Frehner (Research Institute of Organic Agriculture FiBL), Benjamin Bodirsky (Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK)), Friederike Ziegler (RISE Research Institutes of Sweden AB), Tara Garnett (University of Oxford).

Nadat de wetenschappers hebben verteld over hun onderzoek, is het tijd om met het publiek in gesprek te gaan met als doel om een wetenschapsagenda te formuleren. Harm Edens gaat in gesprek met een panel bestaande uit verschillende bedrijven, onder meer Lidl, Rabobank en De Vegetarische Slager.

Voor meer informatie: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven