Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Planten- en warenmarkt bij Het Blauwe Huis in Ruinerwold

Kruidenliefhebbers zijn op zondag 11 juni 2023 tussen 10.00 en 16.00 uur welkom op de markt bij Het Blauwe Huis in het Drentse Ruinerwold. De naam zegt het al, er zijn dan planten, kruiden en verschillende waren te koop. Ook zijn er wandelingen, eten, drinken, livemuziek en stands met biologische en duurzame producten. De toegang is gratis.

Het Blauwe Huis is in Nederland en over de grens een begrip en heeft zijn thuisbasis in Drenthe. In Ruinerwold om precies te zijn. Daar vind je 10 hectare landbouwgrond, waarvan 1,5 hectare in gebruik is voor biodynamische kruidenteelt. Olle, Marije en Jan Kees verzorgen de planten-en kruidenteelt. "Daarnaast betrekken we veel kruiden en specerijen van leveranciers die onze visie delen. Daarvan maken we keukenkruiden, specerijen, theekruiden en verzorgende kruidenoliën. Onze afnemers zijn onder andere groothandels, biologische winkels, verwerkers en horecabedrijven. Zelf kruiden telen vormt de bodem onder ons bedrijf, letterlijk en figuurlijk. Door zelf te telen, investeert Het Blauwe Huis al sinds de oprichting in de jaren zeventig in plantenkennis."

Impact
Voor afnemers en consumenten garandeert eigen teelt zekerheid over hoe en wanneer er wordt gezaaid en geoogst. Tijdens de marktdag kunnen belangstellenden het bedrijf leren kennen. "Er is een wandelroute en ons team staat klaar om te vertellen over hoe wij werken. Het gaat bij Het Blauwe Huis om impact: we werken aan gezonde voeding, een duurzamere economie en meer diversiteit in landbouw."

Natuur
De balans tussen natuur en landbouw is belangrijk bij Het Blauwe Huis. Het jongste project dat het bedrijf is gestart, is daar een voorbeeld van. Voor een stuk land van ruim een hectare, aan De Weidenweg in Ruinerwold, is een natuurplan ontwikkeld. "Deze grond is niet erg geschikt als landbouwgrond, maar wel om diversiteit te vergroten en op den duur te oogsten van wat er groeit. Tijdens de marktdag op zondag 11 juni 2023 kunnen aanwezigen het jonge natuurgebied zien. Een informatieve wandelroute zal langs en door dit gebied leiden."

Tuinman Olle van der Weide geeft alvast een voorproefje: "We hebben een deel van de grond afgegraven, op de plek waar vroeger de Wold Aa door het land slingerde. Daar ontstaat nu een ‘plasdraszone’ waar in het voorjaar en de zomer een laag water staat. Dat is goed voor amfibieën en libellen. De paddenpoel in het midden van dit natuurlandschap heeft een vergelijkbare functie. We hebben 1.400 boompjes gepland, waaronder berken, essen, wilgen en eiken. Van die bomen oogsten we over een aantal jaar onder meer lijsterbessen en berkenblad. Zo biedt het natuurplan ook producten voor onze klanten. Het grasland op dit stuk beheren we extensief. Dat betekent dat we weinig maaien en we er in het najaar koeien of schapen laten grazen. Daardoor verschraalt de bodem en krijgen bloemen en kruiden de ruimte om te groeien. Wie weet welke prachtige soorten er in de toekomst in onze producten terugkomen."

Biologische producten
De biologische en biodynamsiche producten van Het Blauwe Huis zijn sinds jaar en dag te koop in biowinkels en tegenwoordig ook in de webwinkel (www.hetblauwehuis.nl/webshop) en in het winkeltje op het erf in Ruinerwold. Op de marktdag in juni zijn er ook stands met biologische en duurzame producten, en niet alleen van Het Blauwe Huis. Zo zijn er inheemse wilde planten, vruchtbomen en -struiken, snijbloemen, groenten, zaden, stekjes, vogelhuisjes, honing, edelstenen, boeken, kleding, etenswaren, haarproducten, wikkels, zeep en kruidenproducten. "En dat alles onder het genot van kruidenthee van Het Blauwe Huis, koffie van Frans de Grebber en allerlei lekkers van de verschillende food trucks."

Voor informatie:
Het Blauwe Huis
Buitenhuizerweg 19
7961 LX Ruinerwold
+31(0)522481827
[email protected]
www.hetblauwehuis.nl

Publicatiedatum: