Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Peasmaker' Chantal Engelen loopt week mee bij de Poshoof

"Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"

Chantal Engelen van Peas of Me heeft meegelopen met Marloe en Raymond Niesten. Zij telen aan de rand van Maastricht op biologisch-dynamische wijze witte en groene asperges op lössgrond. "Toen ik rond ging kijken wie in Nederland asperges teelt op een manier die past bij de voedselketen van de toekomst, kwam ik al snel bij de Poshoof terecht. De bijzondere bodem en de rust die het gewas krijgt om tot bloei te komen, zorgen voor een zoete en volle smaak", aldus Chantal.

Links Raymond en Marloe. Rechtsboven Chantal.

Lees hieronder een deel van haar verslag:

Chantal vertelt dat het ontwikkelen van de bijzondere smaak precies is wat Raymond en Marloe als de kern van hun akkerbouwbedrijf zijn. De Poshoof is de boerderij die al vijf generaties lang de thuisbasis is van de familie van Raymond. In 2004 besloten Raymond en Marloe, na diverse functies in het bedrijfsleven en op verschillende akkerbouwbedrijven, mee te gaan ondernemen op de Poshoof.

Het bedrijf is in 2011 omgeschakeld naar biologisch. De waarden die in biologisch besloten zitten, pasten beter bij hoe het koppel in de wereld staat. Tien jaar later volgde de omschakeling naar biodynamisch.

Ook beschrijft Chantal hoe bijzonder het is dat de Poshoof naast groene ook witte asperges teelt op de Limburgse lössgrond: "Groene asperges worden al langer op de Limburgse lössgrond geteeld, maar witte asperges willen van origine niet echt vlotten op de kleiachtige bodem. Tot 2006. In dat jaar zorgt een simpele maar doeltreffende innovatie ervoor dat er ook witte asperges geteeld kunnen worden op de Limburgse bodem. De oplossing blijkt het spannen van een laag dik plastic over de aspergebedden dat ervoor zorgt dat er meer vocht in de bodem blijft. Dus nu worden er op de Poshoof al 17 jaar naast groene ook witte asperges geteeld."

Chantal bracht ook wat pakketjes bij de klanten.

Ze hielp tijdens de meewerkweek met de oogst van asperges van de Poshoof, die met name verkocht worden aan afnemers uit de buurt. En eenderde komt in de eigen boerderijwinkel terecht. "Juist die verkoop in de eigen winkel is een belangrijk onderdeel van waar de Poshoof volgens Marloe en Raymond in de toekomst meer op moet focussen. Steeds vaker zien ze het belang in van het onderhouden van de band met hun eigen regio. Om dit verder vorm te geven besluiten ze in 2021 om de stap te zetten van biologisch naar biologisch dynamisch. Bij biologisch-dynamische landbouw is, naast nog intensiever samenwerken met de natuur, lokale en directe afzet één van de belangrijke fundamenten. Deze stap voelt voor hen dan ook als het zetten van het puntje op de i. Biologisch-dynamische asperges worden niet veel verbouwd in Nederland. Dat juist Marloe en Raymond deze teelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter. Ik leer het stel kennen als gedreven ondernemers met een sterke hang naar vrijheid. Ze vinden het belangrijk om zoveel mogelijk controle te hebben over hun eigen afzet en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van grote spelers. Ze houden van persoonlijk contact en korte lijntjes en werken graag samen met mensen die dezelfde waarden delen. En door zoveel mogelijk producten direct te verkopen aan de consument, hebben ze die vrijheid."

Klik hier om het volledige verslag te lezen dat Chantal schreef naar aanleiding van haar meewerkweek bij de Poshoof.

Voor meer informatie:
Chantal Engelen
Peas of Me
[email protected]
www.peasofme.com

De Poshoof
Postbaan 8
6218 HT Maastricht
043 8500497
[email protected]
www.deposhoof.nl

Publicatiedatum: