Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steffen Mucha, Bio-Gemüse regional AG Dresden

"In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"

De voorraden biologische aardappelen en uien van vorig seizoen lopen nu ten einde. Alleen de laatste restpartijen worden nog op de markt gebracht, vertelt Steffen Mucha, directeur van de in Dresden gevestigde telersvereniging Bio-Gemüse regional AG.
"We zijn erin geslaagd om tot het einde van het seizoen voortdurend producten van goede kwaliteit te leveren, vooral aardappelen. De uiteindelijke verkoop had echter kwantitatief iets beter gekund."

Bij uien waren de opbrengsten dit jaar lager, zegt hij. "Aanvankelijk dachten we dat de markt voorzien was, maar aan het eind hadden we nog wel wat product kunnen gebruiken. Dit is echter deels te wijten aan de versnelde afzet vanaf februari. Vergeleken met vorig jaar moesten we het verkoopseizoen eerder beëindigen", aldus Mucha. Het bedrijf is al een tijdje klaar met wortelen, terwijl de laatste restanten pastinaak nu op de markt worden gebracht.


Een hakrobot in het uienveld

De nieuwe aardappel- en uienoogst op de 18 aangesloten bedrijven van de telersvereniging komt dit jaar zeker ook later op gang, vervolgt Mucha. "Door de natte velden konden we de uien pas veel later zaaien. Hetzelfde geldt voor het poten van aardappelen. Doperwten daarentegen gingen meestal vroeg de grond in en zijn dus in juni oogstrijp. Dit gewas wordt echter uitsluitend geteeld voor de verwerkende industrie."

Uitbreiding biologische teelt Hokkaido
Bio-Gemüse regional AG werd in 2021 opgericht uit het nog steeds bestaande ÖBS GmbH en richt zich op de afzet van de coöperatief geteelde biologische producten aan de versmarkt en de industrie. Mucha: "We constateren een grote belangstelling voor regionale biologische groenten in de handel in alle sectoren. Wij streven er onder meer naar om onze biologische teelt in Hokkaido de komende jaren geleidelijk uit te breiden, voornamelijk voor de versmarkt."

Rechts: Marketingmanager Jens Hesse op de BioFach 2023

Toch hebben de inflatie en de alomtegenwoordige kostenstijgingen ook in Saksen en Saksen-Anhalt hun sporen nagelaten. "In de gespecialiseerde biohandel zien we nog steeds een dip in de consumptie, maar in de reguliere retail is de biologische verkoop grotendeels op peil gebleven. In vergelijking met conventionele groenten zijn de prijsstijgingen in de biologische sector nog steeds vrij beperkt. Wat dat betreft denk ik niet dat biologisch een prijsopdrijvende factor is", aldus Mucha. 

Investeringen in automatisering werpen vruchten af
Ondertussen hebben de aangesloten bedrijven van Bio-Gemüse regional AG aanzienlijke extra kosten in de teelt moeten accepteren. "Met name de lonen en de kosten van speciale machines hebben een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid, wat vooral merkbaar is bij handarbeidintensieve producten zoals wortelen en uien. Zij proberen dit tegen te gaan door te investeren in automatisering van het veldwerk, zoals hakrobots. Wij zijn er ook bijzonder trots op dat deze investeringen nu al vruchten afwerpen," besluit Mucha.

Bezoek het bedrijf tijdens de Organic Field Days op 14-15 juni op de gezamenlijke stand D24 van Bioland.

Voor meer informatie:
Steffen Mucha
Bio-Gemüse regional AG Erzeugerorganisation
Schweriner Str. 48
D-01067 Dresden, Duitsland
Tel. +49 351 4905037
[email protected] 
www.biogemuese-ag.de

Publicatiedatum: