Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Loopt Duitsland voorop in de eiwittransitie?

De vleesvermindering heeft in Duitsland merkbare gevolgen voor de voedingsindustrie. Steeds meer vleesbedrijven zoals Tönnies, Vion en Danisch Crown kondigen reorganisaties en sluitingen van slachtlocaties aan, zo meldt ProVeg Nederland. De afgelopen 10 jaar daalde de vleesconsumptie in Duitsland met 16,7%, waarvan 7,5% tussen 2021 en 2022. In 2022 noemde 55% van alle Duitsers zichzelf flexitariër. Duitsers eten nu gemiddeld 52 kilo vlees per jaar, wat nog steeds aanzienlijk meer is dan de consumptie in Nederland.

De vleeskrimp treft vooral de runder- en varkenshouderij. De consumptie van kippenvlees is helaas juist licht toegenomen. Waarschijnlijk komt dit omdat gevogelte door consumenten als minder milieubelastend wordt gezien.

Terwijl dierlijk vlees krimpt, neemt de productie en consumptie van plantaardige vleesvervangers nog steeds toe, zo blijkt uit gegevens van Destatis, het Duitse nationale statistisch instituut. Tussen 2019 en 2022 is de productiecapaciteit van vleesvervangers in Duitsland met 72,7% gegroeid tot 104.300 ton.

Er zijn nu 51 bedrijven die in Duitsland vleesvervangers produceren. Hoewel er nog een aanzienlijke schaalverschil is tussen de markt vlees- en vleesvervangers, is de stijgende productie volgens ProVeg Nederland een positieve ontwikkeling voor de duurzame voedingsindustrie in Duitsland.

Foto: Dreamstime

Bron: ProVeg Nederland - nieuws highlights

Publicatiedatum: