Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkoop Kalf bij Koe-melk gaat naar miljoen liter in 2023

Juni: Maand van het Kalf

Op 1 juni start de Maand van het Kalf, een maand vol aandacht voor zuivel van boerderijen waar de kalveren bij hun moeder mogen drinken. Boeren, winkels en NGO's werken hierin samen. Kalf bij Koe heeft het afgelopen jaar een grote vlucht gemaakt: sinds oktober 2022 is Kalf bij koe zuivel voor het eerst landelijk te koop in de supermarkt en biospeciaalzaak en de verkoop zal einde jaar richting de miljoen liter gaan. Maar er is meer werk te doen, nog steeds houden slechts 25 van de 15.000 melkveehouders kalveren langere tijd bij de koe. Met de ingang van de vernieuwde Wet Dieren in 2024, wordt zogen en grazen voor de koeien verwacht van de melkveehouder. De hele maand juni staat daarom in het teken van kennisdeling onder boeren, voorlichting voor consumenten via een tv- en radio campagne en open dagen voor consumenten in het hele land.



Juni, Maand van het Kalf
De Maand van het Kalf is een initiatief van Caring Farmers en een samenwerking tussen de biologische winkelketens Ekoplaza en Odin, Zuiver Zuivel, Kalver-Liefde, stichting Demeter, verschillende dierenwelzijnsorganisaties en natuurlijk de melkveehouders. Dankzij crowdfunding zal de #kalfbijkoe commercial op tv en radio worden uitgezonden met de boodschap dat kalfbijkoe zuivel nu in het hele land te koop is. Vanaf 2 juni zijn er verspreid door het land 9 open middagen voor consumenten. Zeven boeren organiseren een ochtend voor melkveehouders die interesse hebben om meer te horen. Bij Odin en Ekoplaza hangen de hele maand posters. Odin organiseert daarnaast nog verschillende activiteiten rondom het thema en er zijn aanbiedingen van de 'kalf-bij-koe-boeren'. Diverse dierenwelzijnsorganisaties ondersteunen de campagne en Wakker Dier start een verkiezing voor de beste boerderij met kalfjes bij de koe. Ook zijn er webinars en zal er iedere dag aandacht zijn op social media.

Meer over campagne Kalfjes bij de Koe
De meeste kalfjes in Nederland worden direct bij de moeder weggehaald en worden vetgemest in de kalverhouderij waarna ze als kalfsvlees worden geëxporteerd. Nederlanders eten weinig kalfsvlees en velen van hen zijn zich niet bewust dat zuivel en kalfjes onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Bij boeren is de kennis om kalveren bij de koe te houden nagenoeg verdwenen. De campagne Kalfjes bij de Koe is een campagne van Caring Farmers op initiatief van twee melkveehouders en wordt ondersteund door het ministerie van LNV, Reroot the Dutch Foodsystem en het Animal Welfare Fund. De website is een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe: de website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant verzamelt de website de praktische ervaringen van boeren zodat andere boeren kunnen omschakelen en het welzijn van kalf en moederkoe verbetert.

Verkooppunten kalfbijkoe zuivel
Caring Farmers verstaat onder Kalf bij Koe zuivel, de zuivel van boerderijen die minimaal 8 weken een aanzienlijk deel van de kalfjes (de vaarskalfjes die op het bedrijf blijven) voor 8 weken bij de moeder laten drinken. Vanaf dat moment kunnen de kalveren leven van gras. Iedere boer doet het net anders, maar één ding hebben ze gemeen: ze zien kalf bij koe als onderdeel van een natuurlijke bedrijfsvoering met gezonde bodems en veel weidegang en biodiversiteit.

Kalf bij Koe zuivel was tot voor kort enkel te koop bij boerderijwinkels, markten en enkele speciaalzaken. Maar sinds oktober is kalf bij koe zuivel in het hele land te koop: Zuiver Zuivel melk bij alle biologische winkels en Kalver-Liefde melk bij 288 Albert Heijn filialen. Ook ligt er kalfbijkoe kaas bij alle Odin winkels en #kalfbijkoe ijs bij Ekoplaza en Odin. Alle verkooppunten zijn hier te vinden.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: